Ricardo García, administrerende direktør for Camanchaca. Foto: Daniella Balin/Salmon Expert.

- Vi vil reise oss igjen

Ricardo García, administrerende direktør i Camanchaca, mener at den chilenske næringen vil være i stand til å reise seg fra nedgangen som har preget næringen den siste tiden. Han begrunner det i en rekke komparative fortrinn.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Hans selskap Camanchaca er den femte største chilenske eksportøren av laksefisk og fjerde største chilenske eksportør av atlantisk laks i 2016. Under Aquavision-konferansen i Stavanger snakket Garcia med Salmon Expert om hvilke utfordringer Chile står ovenfor som næring.

- Vi har hatt store fiskehelseutfordringer og sett svakhetene i det eksisterende regelverket, men det er et par ting vi ikke må glemme. Chile har store konkurransefortrinn i våre viktigste oppdrettsarter, laks og blåskjell. I tillegg fortsetter den globale etterspørselen etter dem å være veldig sterk, og vi ser at denne trenden fortsetter.

Han legger til at problemer forårsaket av ineffektiv regulering, fiskehelseforhold eller markedsspørsmål, er alle ting som kan administreres og løses.

- Marine Harvest sin konsernsjef Alf Helge Aarskog, hevder at dersom Chile ikke endrer reguleringsmodellene, vil det være vanskeligere for den lokale industrien til å lykkes, hva tror du om dette?

Daglig leder Ricardo García i Camanchaca. Foto: LinkedIn. 

- Import av produksjonsmodeller fra et annet land gir ikke nødvendigvis en perfekt formel, fordi til slutt må du avgrense reguleringen for de juridiske, kulturelle, geografiske og økonomiske forholdene i hvert enkelt land. Jeg tror det chilenske regelverket var opprinnelig godt ment, men det er rom for betydelige forbedringer, som kan til slutt hjelpe forvandle Chile til å bli en mer kostnadseffektiv produsent, forklarer Garcia til Salmon Expert/Kyst.no.

Les også: Marine Harvest etterlyser nytt regelverk

Direktøren mener det er to viktige aspekter som kan forbedres.

- Chile lider av et overdrevent byråkrati på lik linje med andre latinamerikanske land. Dette har en direkte innvirkning på kostnadseffektiviteten vår. Vi må gjøre produksjonen mer effektivt, ikke ved å gi mer blaffen i miljøet, men ved å innta en mer pragmatisk tilnærming, som tilsier å løse viktige problemer og redusere byråkrati.

- Hva synes du om beslutningen om å publisere antibiotikabruken til de enkelte chilenske selskapene?

- Det virker riktig for meg. Camanchaca har publisert sin antibiotikabruk i lang tid. Vi er promotør for Global Salmon Initiative (GSI) og publiserer bærekraftrapporter som beskriver antall antibiotika-behandlinger, uttaler han.

Les den engelske artikkelen på Fishfarmingexpert.com.