Sår og skader kan oppstå i forbindelse med lave temperaturer, mekaniske behandlinger og håndtering generelt. I tillegg til å sette fiskevelferden i fare, kan sårene føre til dødelighet og nedklassing av kvaliteten på sluttproduktet. Dette fører til tap av inntekter for oppdretterne og bidrar til negativt omdømme for næringen og potensielt for laksen som produkt. Bildet viser fisk som ikke har fått det nye fôret. Foto: Cargil.

Lanserer sårhelingsfôr

Cargill lanserer nå et nytt fôr som ifølge dem vil gjøre det lettere å opprettholde god skinnhelse og fiskevelferd.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

– Forsøk har vist at sårhelingen er 40 prosent raskere dersom fisken har gått på dette fôret sammenlignet med andre fôr, skriver de i en pressemelding.

Trude J. Hagland, som er senior produktsjef fiskehelse i Cargill Aqua Nutrition (CQN) kaller dette en viktig innovasjon innen fiskevelferd. Hun mener fôret vil hjelpe oppdrettere som har problemer med sår på fisken eller må utsette den for mekaniske behandlinger eller annen håndtering som sliter på fiskeskinnet.

Trenger god skinnhelse

– God fiskevelferd handler om å mestre både miljømessige og produksjonsmessige forhold slik at de ikke kommer i konflikt med dyrets behov. Åpne sår og sår som gror dårlig, er ikke god fiskevelferd. Dyret skal ha det godt og være uten skader og smerte, sier Hagland.

Cargil påpeker at skinn og slim utgjør både en fysisk og kjemisk forsvarslinje mot omgivelsene, og skader i denne ytre barrieren kan øke risikoen for at fisken får infeksjoner.

– Dersom sår og skader oppstår, må disse lukkes så fort som mulig for å unngå at fisken lider. I forkant av synkende temperaturer er det viktig at fisken har god skinnhelse og et effektivt slimlag for å minske faren for bakterielle sår, det som kalles for vintersår, skriver de videre i pressemeldingen.

Trude J. Hagland er senior produktsjef fiskehelse i Cargill Aqua Nutrition (CQN).

Viktig for omdømmet

Fiskevelferd er et tema som selskapet påpeker blir stadig viktigere for forbrukerne og for næringens omdømme.

- Det er en økende trend at matvarer merkes med standarder for dyrevelferd, og flere havbruksselskaper melder at de vil produsere i tråd med velferdsindikatorer. Forbrukerne er blitt mer etisk bevisste og vil at fisken de spiser skal ha hatt et godt liv. Vi vet at bilder av sår på produksjonsdyr opprører forbrukere og kan føre til at de endrer syn på, og mister lysten på produktet, slik at etterspørselen går ned, sier Hagland.

Hun understreker at som en del av næringen er det også Cargills å ansvar å jobbe med fiskevelferd.

- Derfor utfører vi omfattende forskning på hvordan ernæring påvirker fiskevelferd, og det er fra denne forskningsaktiviteten at denne innovasjonen nå har sprunget ut, sier de.

Økonomisk tap

I tillegg til dyrevelferd og omdømmeaspektet, representerer sår også et betydelig økonomisk tap for oppdrettere.

– Det gir økt dødelighet underveis i produksjonen og gir nedklassing av fisken ved salg.

Hagland påpeker at vintersår er det største bakterielle sykdomsproblemet i norsk akvakultur og representerer ca. 30 prosent av dødeligheten i Nord-Norge. I Midt- og Vest-Norge utgjør vintersår et mindre problem, men det rapporteres om mye sår i perioden desember til mai i forbindelse med mekanisk behandling.

– Mekaniske behandlinger er en tøff påkjenning som sliter på fiskens skinn og slimlag, og her vil dette fôret utgjøre en forskjell ved at rifter og sår som måtte oppstå, lukkes og leges raskere, sier Trude Hagland.

Fôret som har fått navnet “EWOS DERMIC” skal ifølge Cargil styrke skinn og slimlag, støtte mucusproduksjon og gi en raskere sårtilheling.

Har du lyst å dele en nyhet eller sitter på tips om noe som skjer innen havbruksnæringen? Tips oss gjerne på redaksjon@kyst.no og merk emnefeltet med: “Tips”, så kontakter vi deg.