Forskerne Thomas Gitlesen og Dzana Mrkaljevic ved Cargill Innovation Center i Dirdal står bak den nye teknologien. Foto: Cargill

Ny teknologi for vannbåren fôring

For å lykkes med å produsere laks i neste generasjons oppdrettsanlegg kreves avansert fiskefôr. Cargill kommer derfor med ny teknologi for vannbåren fôring.

Publisert Sist oppdatert

- Vi er glade for å kunne tilby et fôrprodukt som gir verdi for oppdrettere offshore og andre som drifter vannbårne fôringssystemer, sier produktutvikler i Cargill Thomas Cavrois-Rogacki. 

Han forteller at Ewos Flow, som er navnet på fôrproduktet er det første som er laget med den nye coating-teknologien, som kan brukes på alle deres fôr. Han presiserer også at selskapet fremdeles er i startfasen for anvendelse av teknologien.

Vannbåren fôring bruker vann i stedet for luft til å transportere fôret til fisken i merdene. Stadig flere oppdrettere investerer i slike fôringssystemer ettersom de kan gi store miljøeffekter, kostnadsbesparelser og økt produktivitet for selskapene. 

I vann over tid

Cargill mener det i dag ikke finnes fôrprodukter på markedet som fungere i slike systemer.

Produktutvikler Thomas Cavrois-Rogacki (t.h) sammen med produksjonsleder Eirik Pedersen på Cargills Halsa-fabrikk i Nordland der Ewos Flow skal produseres i starten. Foto: Cargill

- Hovedutfordringen er at kommersielle fôr er laget for luftbåren fôring, som lekker næringsstoffer når de kommer i vann.  Med vannbåren fôring er fôret i vannet over lengre tid, og derfor utsatt for betydelig større tap av næringsstoffer gjennom lekkasje, påpeker produktuvikleren.

Det er forskerne Thomas Gitlesen og Dzana Mrkaljevic ved Cargill Innovation Center i Dirdal som står bak oppfinnelsen. 

- Forsøk ved innovasjonssenteret i Dirdal har dokumentert redusert lekkasje av næringsstoffer, økt teknisk kvalitet og ingen tap av ytelse ved bruk i vannbårne foringssystemer, sammenliknet med luftbåren fôring, sier Gitlesen avslutningsvis.