TIL TOPPS: Gourtesjoukas vinnerlag, fra venstre Jon Arvid Pedersen, Maja Monsen, Kevin Eriksen, Vegard Eriksen (driftsleder) og Vebjørn Holm. Foto: Lerøy.

Lerøy Aurora vant VINN for andre år på rad

TROMSØ: I dag falt avgjørelsen der fire lokaliteter gikk til topps i Cargills VINN-konkurranse. Og én av dem vant for annet år på rad!

Publisert Sist oppdatert

Det var Gourtesjouka, lokaliteten til Lerøy Aurora i Kåfjorden som klarte denne bragden, kommer det frem i en pressemelding. 

- Det er sjelden kost, men vi har å gjøre med en særdeles engasjert gjeng som er opptatt av god velferd og å få det beste ut av fiskens vekstpotensial, sier Morten Norum som har vært ansvarlig for VINN-22, sammen med Cargill-kollega Eirik Hansen.

Det ble tradisjonen tro konkurrert i to klasser; laks satt ut høst 2020 og vår 2021. Også den geografiske inndelingen var den samme som i fjor; Trøndelag/Nordland og Troms/Finnmark. Og i hver klasse var det nominert to kandidater. 

Vinnere og toere

Morten Norum er ansvarlig for VINN-22. Foto: Cargill.

Ettersom Nyttårskonferansen ble avlyst på grunn av pandemien, ble resultatene offentliggjort digitalt fra Tromsø. Her er vinnerne og de som kom på andreplass:

Høst 2020 Trøndelag og Nordland:

 • Vinner: Kvingra, SalmoNor
 • Nr. 2: Hallarøya, SalMar Farming

Høst 2020 Troms og Finnmark:

 • Vinner: Kjøtta Vest, Gratanglaks                          
 • Nr. 2: Trollvika, Northern Ligths Salmon / Sørrollnesfisk

Vår 2021 Trøndelag og Nordland:

 • Vinner: Rataren I & II, SalMar Farming
 • Nr. 2: Langøya, Måsøval

Vår 2021 Troms og Finnmark:

 • Vinner: Gourtesjouka, Lerøy Aurora                   
 • Nr 2: Frovågneset, Flakstadvåg laks

74 millioner laks

Bakgrunnen for kåringen er tall fra rundt 74 millioner laks i Cargills EGI-database. 68 lokaliteter deltok fra 25 ulike selskaper som alle bruker EWOS-fôr. Rangeringskriteriene er tilvekst, fôrutnyttelse og fiskens overlevelse.

Konkurransen retter seg mot arbeiderne ute på merdkanten, de som utfører godt håndverk, ofte under krevende produksjonsforhold.

- Selv om utviklingen kan svinge litt over tid, viser årets kåring at det jobbes godt langs hele kysten, med stadig bedre resultater, sier Norum.

Enkelte selskaper går igjen i EWOS VINN år etter år. Ett av dem er SalMar Farming som denne gang hadde to nominerte lokaliteter. Rataren I & II gikk til topps i vår-21 for Trøndelag og Nordland, mens Hallarøya ble en god nummer to i høst-20-klassen.

God vekst og velferd

Men tilbake til Gourtesjouka. Å vinne to år på rad er krevende, fordi det kan være vanskelig å komme i gang med nytt utsett som viser gode tall i midten av desember når det gjøres opp status for VINN, forteller Norum.

- Folkene som jobber der har lokal tilhørighet og har jobbet der over lang tid, og er kjent for god biomassekontroll. Arbeidslaget ligger alltid i forkant av produksjonen, slik at de kan takle eventuelle utfordringer. De har dessuten vært heldige med lite lus. Dermed har fisken hatt gunstige vekstforhold og fin velferdsstatus.                  

Gourtesjouka ligger i Kåfjord. Anlegget har landbase i Manndalen, mens fisken fôres fra Lerøy Auroras tilvekstsenter på Hansnes.

- Dialogen og samarbeidet mellom folkene på senteret og de ute på lokaliteten er veldig god. Det er en viktig brikke for å lykkes år etter år, sier Norum.

EWOS VINN

 • En konkurranse som kårer de beste oppdretterne ut fra hurtigst tilvekst (EGI), best fôrutnyttelse (EFI) og høyest overlevelse.
 • Arrangert for 12. gang.
 • Årets kåring foregikk digitalt, torsdag 17. februar
 • Vinnerne sikret seg gavesjekker på 20.000 kroner, til velferdstiltak for de ansatte.