Shetlandsristen i merd. Foto: Carsten Hvide Wangsmo.

Grading Systems landet avtale i Chile

Grading Systems landet nylig avtale om distribusjon av deres matfisk-sorterer i sjø kalt Shetlandsristen til Chile. Nå står resten av verden og nye fiskearter for tur.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Grading Systems annonserer at de har inngått ny avtale med AKVA group Chile, om å markedsføre og distribuere matfisk-sortereren Shetlandsristen i Chile. Det norske selskapet Viking Atlantic AS er i dag 100 prosent eier av Grading Systems, og distribuerer sortereren i Norge.

Carsten Wangsmo er daglig leder i Viking Atlantic, som produserer matfisk-sortererne som har blitt brukt de siste 15 årene, både i Norge og resten av verden. Han forteller at de nå ønsker å nå lengre ut globalt.

Carsten Wangsmo. Foto: Privat.

- Vi opplever at risten blir mer og mer brukt. De siste tre til fire årene har vi merket en eksplosjon i vekst og solgt flere og flere, sier Wangsmo.

Ikke bare laks og ørret

Av større aktører forteller Wangsmo at kanskje Marine Harvest, per i dag er deres største kunde i Norge og Skottland.

Han er klar på at de ønsker mer seriøs tilstedeværelse i markedet, samtidig som det er en utfordring å nå ut.  Likevel tror han på muligheter for et stort marked for sortererer, og forklarer at selv om den i dag for det meste til sortering av laks og ørret, kan den også brukes på annen fisk.

- Vi ser nå at det også brukes på andre fiskeslag, slik som havabbor, kingfish og yellowtail. Risten kan blant annet også brukes til å ta ut villfisk og tapere fra merden, legger han til.

Stresser ikke fisken

Konstruksjonen til sortereren forteller han er av fleksibelt materiale, hvor relativt korte lengder av stive uPVC -rør er komblet sammen i løkker. Plastrørerne har den egenskapen at de kan rotere, i tillegg til å ha en glatt overflate. På denne måten vil ikke fisken ta til skade av materialet, eller oppleve skjelltap, ifølge Wangsmo.

- Sortering fungerer uten at fisken blir stresset.

Ved å passivt sortere fisk i vannet, kan stor fisk som vokser rakst tas ut og slaktes, mens mindre fisk kan vokse seg til optimal størrelse. Wangsmo forklarer at dette lønner seg, spesielt økonomisk. Han forteller videre at risten også kan gi økt vekst av mindre fisk i merden, og hypotetisk senke merdens fôrfaktor.

- Hypotesen er knyttet til at den store fisken hindrer mindre fisk i å spise. Så ved å slakte ut den, kan gjenværende få vokse seg til optimal størrelse.

Risten fungerer ved at den settes i merden, slik at å svømme gjennom den blir eneste utvei. Fisken settes så under press i fire timer, et tidsintervall avhengig av fiskens tilstand. Etter at man har sortert ut så mye som man ønsker, stenges risten av og løftes opp. Sortert fisk pumpes så over i en brønnbåt for slakt.

  • Viking Atltantic er i dag 100 prosent eier av Shetlandsristen. Produksjon av risten skjer på Shetland. I dag brukes risten både i Norge og utlandet, i land som Skottland, USA og Chile.