Cermaq er godt fornøyd med produktene fra OptoScale. Fra venstre: Ragnhild Hollup (CTO) og Sven Kolstø (CEO)

Cermaq ser verdi i ny teknologi

Cermaq har tatt i bruk flere enheter fra OptoScale, og ser at teknologien er et nyttig verktøy for optimalisering av produksjonen. Overvåking av fiskens vekst og helse gir Cermaq innsikt som kan bidra til at selskapet når sine mål. En nylig inngått avtale betyr at Cermaq bruker OptoScales teknologi i Norge og Canada, og teknologien er på uttestingsstadiet i Chile, melder selskapet.

Publisert

Det startet med vektmålinger

OptoScales historie startet på merdkanten for 7 år siden, der gründer Sven Kolstø selv fikk erfare at det ikke var rett fram å veie en laks.

- Det er vanskelig å veie en laks på gyngende grunn. Det er heller ikke rett fram å bruke et fåtalls fisk fanget med orkast for å estimere vektfordelingen for en hel merd.

Sivilingeniøren ble oppfordret til å skape en bedre metode, og tok utfordringen som skulle bygge opp teknologiselskapet OptoScale. De leverer undervannskamera og databehandling som gir sanntidsanalyse av fisk. Uten håndtering kan titusenvis av fisk måles daglig. Bildekvaliteten har økt i takt med selskapets størrelse, og i dag sørger 35 ansatte for presise målinger av helseparametere og lus i tillegg til vekt.

Vektmålingene var det første Cermaq så verdi i da de tok OptoScale-utstyr i bruk. I Norge og Canada har slakte-estimering blitt enklere, og prognosene mer presise.

Verdi i flere ledd av produksjonen

- Salgsavdelingen får bedre resultater med god forhåndsinformasjon om fisken, forteller Floyd Cole, produksjonssjef for Cermaq Canada, i en pressemelding.

Samtidig ser han at teknologien kan skape verdi i andre ledd av produksjonen. - Langsiktig bruk av utstyret kan utløse bedre prestasjoner, både biologisk og økonomisk for Cermaq Canada. Det vil også gjøre oss i stand til å utnytte vår MTB på best mulig måte.

Cermaq har gjort grundige uttestinger av teknologien før de nå signerte kontrakten for langsiktig bruk. Floyd forteller at de er imponerte:

- Cermaq Canada er svært fornøyde med kamerateknologien fra OptoScale og resultatene vi har oppnådd for slakteinnmelding - forutsigbarheten og påliteligheten.

Tilbakemeldingene motiverer Kolstø i videreutviklingen han planlegger som OptoScales CEO.

- Vi får inspirasjon av å samarbeide med en datadrevet og prestasjonsfokusert lakseprodusent som Cermaq. Vi bygger videre, og presisjonen vi har oppnådd på vektmålinger er et springbrett for kontroll på flere områder.

Han forteller at teknologien er like aktuell for kontroll på fôrfaktor, helsestatus og lusesituasjonen . Slik kan informasjon fra en og samme enhet støtte ulike ansvarsområder hos et selskap.

- Verdien Cermaq har identifisert for vekt er bare starten, avslutter Kolstø som gleder seg over en data-drevet framtid.