Brønnbåten skal bygges ved Sefine Shipyard i Tyrkia. Foto:  Møre Maritime AS / Frøy Rederi AS
Brønnbåten skal bygges ved Sefine Shipyard i Tyrkia. Foto: Møre Maritime AS / Frøy Rederi AS

Nytt system til verdens største brønnbåt

Frøy Rederi har valgt Ålesund-selskapet Cflow Fish Handling AS til å levere et komplett fiskehåndteringssystem til det som blir verdens største brønnbåt.

Publisert

I pressemeldingen forteller Cflow at brønnbåten bygges ved Sefine Shipyard i Tyrkia, som også er selskapets kontraktspart.

- Vi har vært med å utforme et nytt og innovativt brønnbåtkonsept med flere nye løsninger for fremtidens akvakulturnæring sammen med Frøy Rederi og Møre Maritime. Med hovedfokus gjennom mange år rundt optimal fiskevelverd for en fremtidsrettet og bærekraftig næring, skriver de.

Når brønnbåten er ferdigstilt vil den være 83,72 meter lang (R.L 79,76), hele 30,9 meter bred, og med en lasteromkapasitet på 7 500 kubikkmeter.

- En såpass stor båt krever naturligvis et fiskehåndteringssystem som er i stand til å prosessere store volumer av fisk. Jeg vil hevde at vi har skånsomme løsninger for pumping, avlusning, transport og kjøling av fisk, og det har bidratt til å sikre oss denne kontrakten, sier Gunnar Hoff, CMO og leder av fiskeri- og akvakultur-forretningsområdene i Cflow.

Stor kontrakt

Selskapet skal levere et komplett levende fiskehåndteringssystem. Store skyveskott til båtens lasterom er også del av leveransen. Utstyret skal leveres i løpet av 2020 og første del av 2021. I tillegg har Frøy Rederi og Sefine Shipyard opsjoner på å utruste brønnbåten med ytterligere fiskehåndteringsløsninger om bord.

- Vi har ikke oppgitt verdi på kontrakten, men dette er den største enkeltkontrakten i selskapets historie, forteller de i meldingen.

De legger til at størrelsen på kontrakten reflekterer størrelsen på brønnbåten og fiskehåndteringssystemet hennes.

- Da skjønner man at dette er en viktig kontrakt for oss. Dette blir en imponerende brønnbåt og vi er stolt av å kunne være en bidragsyter til prosjektet, sier Arnstein Johansen, CEO i selskapet.

Økt fiskevelferd

Selskapet vil sammenstille fiskehåndteringssystemet ved selskapets anlegg i Langevåg utenfor Ålesund. Selskapet forteller videre i meldingen at de utvikler, designer og sammenstiller komplette fiskehåndteringssystemer for fiskeri- og akvakulturnæringen.

Primærfokuset er å øke fiskevelferd, vekst og kvalitet gjennom skånsom håndtering av levende fisk, gjennom innovativ systemintegrasjon og prosesskontroll. Selskapet opplyser også at de er et datterselskap av PG Flow Solutions i Sande i Vestfold.

- Da vi gikk inn på eiersiden av Cflow, var intensjonen å kombinere selskapets kompetanse og teknologi innen fiskevelferd med væskehåndterings- og pumpekompetansen til PG Flow Solutions. Denne kontrakten bekrefter at vi er i ferd med å lykkes med denne tilnærmingen, sier Steve Paulsen, konsernsjef i PG Flow Solutions-konsernet.

Proprietære løsninger

Pressemeldingen forklarer også at PG Flow Solutions tilbyr proprietære løsninger, systemer og produkter til bedrifter innen akvakultur, maritim næring, energisektoren og landbaserte prosessindustrier.

- Selskapets hovedkontor og fabrikasjonsanlegg ligger i Sande i Vestfold. Konsernets datterselskap Calder Ltd opererer utfra et tilsvarende anlegg i Worcester utenfor Birmingham i Storbritannia, mens datterselskapet Cflow Fish Handling AS operer utfra Langevåg i Norge, står det i meldingen.