Fish Vet Group har fått igjennom at lakselusmiddelet azametifos kan anvendes på fisk som skal til USA-markedet. Foto: Fish Vet Group.

Chile bør lære av Færøyene

Hamish Rodger, global MD av Fish Vet Group, mener at den chilenske næringen må lære av Færøyene for å unngå flere biologiske kriser.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Hamish Rodger kommer med denne uttalelsen til Fish Farming Expert i forbindelse med at selskapet åpner egen virksomhet med laboratorium i Chile.

- Investeringer i havbrukssektoren vil alltid være forbundet med høy risiko, men det er nok av muligheter i Chile, og vi registrerer at næringen er villig til å prøve ut nye regimer for å bedre fiskehelsen, sier han.

Hamish mener at chilenerne bør bruke den biologiske krisen de nå er inne i til å legge om driften, og i den forbindelse de til Færøyene.

- Med hver krise kommer muligheter, sier han, og legger til at den færøyske laksenæringen hardt rammet av ILA i begynnelsen av 2000-tallet, da nesten hele oppdrettsnæringen ble utradert. Dette første til radikale endringer i hvordan virksomheten drives, noe som har ført til at de kan fremvise den beste modellen for lakseoppdrett i verden.

- MD Fish Vet Group søker nå om tillatelse fra Sernapesca for de to PCR-laboratorier i Puerto Montt, noe som vil doble, eller muligens tredoble antall ansatte, sier han.

Hamish forteller at de også vil utvide til andre land i Sør-Amerika.

- Fish Vet Group Brasil åpner i mai  med laboratorium i Natal, nordøst i landet. Der vil vi i hovedsak konsentrere oss om reker og tilapia. Men, med over 60 arter i oppdrett i regionen, er det naturlig at vi over tid involverer oss i flere land, sier Hamish.