Pargua, Chile. Foto: Salmon Expert.

- Blokader koster næringen 80 millioner dagen

Pågående konflikter mellom fiskere og chilenske myndigheter gjør at blokadene fortsetter i regionen Los Lagos i Chile. Dette koster den lokale laksenæringen mellom 9-10 millioner amerikanske dollar per dag, rundt 80 millioner norske kroner.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Flere demonstrasjoner og blokader stopper all last fra å komme inn eller forlate øya Chiloé som huser rundt 20 lakseforedlings-bedrifter. Dette betyr at flere titalls lastebiler lastet med fersk laks ikke blir eksportert, ifølge Salmon Expert & Fish Farming Expert.

Demonstrasjonene har nå pågått på Chiloé Island og på ulike steder i området i nærheten av Puerto Montt.

Les også: Blokader stopper opp chilensk lakseproduksjon

- Vi mister nær 80 prosent av vår produksjonskapasitet, noe som tilsvarer et tap på rundt 10 millioner dollar dagen. De mest alvorlige og betydelige skadene er tap av kunder, trygghet og prestisje, i tillegg til brudd på kontrakter, sier daglig leder i foreningen for den chilenske lakseindustrien, Felipe Manterola.

Blokader stopper chilensk lakseproduksjon. Foto: Salmon Expert.

Bakgrunnen for demonstrasjonene er at man mener laksedumping har ført til oppblomstring av giftige alger og ført til et såkalt Red tide-fenomen. Algen har vært funnet i høye konsentrasjoner på den chilenske øya, og er kjent for å produsere giftstoffer som kan både drepe fisk og forårsake skjellforgiftning.

Les også: Dumping av syk laks kan ha ført til ny dødelig algeoppblomstring

Ikke tilgang til mat eller jobb

Det chilenske sanitærtilsynet stengte ned flere områder for blåskjelloppdrett, som et resultat av at fiskere startet demonstrasjoner. Over 30 000 arbeidstakere i laksenæringen i Chiloe, i tillegg til leverandører, har ikke tilgang til arbeidsplasser, mat eller basisvarer. Videre er det et utbredt sosialt kaos på grunn av mangel på brennstoff, ifølge Manterola.

- Som en forening, ønsker vi å uttrykke vår solidaritet til de små fiskeriorganisasjonene. Vi forstår godt dramaet de lever i nå. Vi mener regjeringen må løse denne situasjonen så snart som mulig. Regjeringen kan ikke akseptere at hele regionen er lammet, sa han.

Skader omdømmet

De lokale lakseselskapene er i konstant kontakt med sine amerikanske kunder, hvor de prøver å forklare situasjonen, som er en enkelt hendelse.

- Dessverre, så skader denne situasjonen bildet av industrien. Det er en helt unormal situasjon, og vi håper den blir løst via sosial dialog, sier Manterola.

I mellomtiden har den chilenske American Chamber of Commerce (Amcham) - som representerer amerikanske selskaper i landet, uttrykt sin bekymring for konsekvensene av denne konflikten.

Presidenten i Amcham, Kathleen Barclay, advarer om at en stans i strømmen av forsendelsene gir et tap av tillit til produktene, og forklarer at kostnadene av blokadene kommer på rundt ni millioner amerikanske dollar per dag.

Marine Harvest sier i en pressemelding følgende: 

- Algeoppblomstringen har ført til alvorlig problemer for hele næringen i Chile, inkludert Marine Harvest. Som en følge av dette har Marine Harvest igangsatt en restruktureringsprosess for å kutte kostnader og bli mer konkurransedyktige.

Selskapet vil foreta en nedskrivning av eiendeler på om lag USD 16 millioner i Marine Chile i andre kvartal. I tillegg vil Marine Harvest føre en restruktureringskostnad på om lag USD 3 millioner i andre kvartal relatert til oppsigelser. Disse tiltakene er forventet å gi årlige innsparinger på om lag USD 8-10 millioner.

- Marine Harvest vil fortsette å arbeide for strengere reguleringer av havbruksnæringen i Chile, og fortsatt konsolidering. Dette vil kunne endre chilensk laksenæring til en bærekraftig industri, med forbedret biologi, solide finansielle resultater og trygge arbeidsplasser, sier konsernsjef Alf-Helge Aarskog.