Lakselus som er omsluttet av slim hos coho-laks. Foto: Laura Braden.

- Coho-laksen evne til å drepe lus har klar overføringsverdi til Atlantisk laks

Coho-laksen kan kvitte seg med lakselus ved å innkapsle lusen med huden. Canadiske forskere har studert genetikken bak denne egenskapen. - Dette kan ha klar overføringsverdi til Atlantisk laks, sier ekspert og Professor ved UiB, Karin Pittman.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

De molekylære mekanismene bak Coho-laksens egenskap til å avvise og drepe lakselus ble nylig presentert av postdoktor ved AVC, Laura Braden, både under Aquaculture Europe 2016-konferansen i Edinburgh og ved den 11. internasjonale Sea Lice Conference i Westport, Irland.  Braden skriver også for Fishfarming Expert og Norsk Fiskeoppdrett/Kyst.no.

- Noen arter av stillehavslaks, slik som Coho, er kjent for å raskt kunne kvitte seg med lus, bare dager etter smitte. Tidligere forskning har vist at denne mekanismen inkluderer at verten mer eller mindre spiser parasitten ved å omslutte den av hudvev, men at de molekylære mekanismene bak dette ikke har vært kjent, forklarer Braden overfor Fishfarming Expert.

Les også: Slik dreper Stillehavslaksen lus, kan forandre kampen

Klar overføringsverdi til Atlantisk laks

Professor Karin Pittman viser stolt frem innovasjonsprisen hun mottok i Kina. Foto: Magnus Petersen.

- Man har kjent til at Coho-laks har en spesiell evne til å motstå lus, som er svært effektiv, sier Professor ved UiB og ekspert på fiskens hud og immunforsvar, Karin Pittman i en kommentar til saken.

Nylig mottok hun en pris for arbeidet med laksens hud og immunforsvar, da hun i årevis har jobbet med tema.

- Å kartlegge stiene til Coho-laksens fantastiske respons, kan klart ha overføringsverdi til atlantisk laks, fortsetter professoren.

Hun er usikker på nøyaktig hvordan denne kunnskapen kan overføres, men understreker at det lønner seg å se på en fisk som har klart med egne evner å stå imot noe som den norske laksenæringen har slitt med i over 20 år.

Avl

Nå ser Pittman sammen med Salmobreed nærmere på  å bruke slim som avlsmål for å motstå lakselus.

- Basisen for avlsarbeidet er at visse familier er mer motstandsdyktig overfor lus enn andre. Men avl er ikke alt og mat er også medisin. Det er en sammensatt problemstilling som vil kreve sammensatte skreddersydde strategier.

-bDet kan være mange mekanismer som kan utnyttes for å få laksen sterkere enn den er i dag. Jeg ønsker alle gode ideer velkommen, avslutter Pittman.

Les også: Internasjonal innovasjonspris til UiB professor