Fiskemarkedet i Milano er det største og viktigste markedet i Italia. Foto: Therese Soltveit.

Boom for norsk laks i Milano

På Mercato Ittico som er Italia sitt største fiskemarked, omsetter de sjømat for 1 million euro i uken. Norsk laks er på topp tre av mest solgte produkter, ettersom sushibølgen for alvor har slått innover Italia. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Kyst.no/Norsk Fiskeoppdrett stiller sammen med to tolker tidlig på morgenkvisten på fiskemarkedet Mercato Ittico i motehovedstaden Milano, hvor det bugner av fersk sjømat fra hele verden. Fra klokken tre på natten og de neste fire timene er det hektisk forhandling og innkjøp av fisk, som går til store deler av nord-Italia.

Økonomiansvarlig Asta Alessandra sier han jobber 12-15 timers dager på fiskemarkedet i Milano, og trives svært godt med jobben sin hvor de omsetter sjømat og fisk for rundt en million euro i uken. Foto: Therese Soltveit.

Fisk og sjømat sendes ut med lastebiler til restauranter og marked nord i landet, men også til nærmeste nabo Sveits, som er en 40-minutters kjøretur.  

Grossistmarkedet sikrer tilgjengeligheten av et bredt spekter av fiskeprodukter, og bilene står på rad og rekke utenfor det store markedet, som har et separat fiskemarked, kjøttmarked og blomstermarked.

Økonomiansvarlig Asta Alessandro viser oss rundt, og sier via tolk at de har veldig mange individuelle butikkstander her, med egne sjefer og personell som jobber for dem.

- 20 % økning i salg av norsk laks 

Et av de virkelig store selskapene på fiskemarkedet sier han er Copromar, som ble stiftet allerede i 1985. 

Daglig leder Angelo Nichetti sier til Kyst.no at han skal selge hele 130 fiskearter denne dagen, og påpeker at det pleier å være flere hundre ulike arter på markedet. En av de viktigste produktene han selger er norsk laks, som har økt 20 prosent de siste tre årene, mye grunnet sushitrenden i Milano og Italia. Se videointervju her. Saken fortsetter under video. 

- Største og viktigste fiskemarkedet

Kasser med norske lakseprodusenter og eksportører sine logoer florerer på markedet og er tydelig synlig. Tilgangen på fiskeprodukter opplyser de er garantert konsekvent uavhengig av forholdene, og det er tonnevis av ferskfanget og oppdrettet fisk i alle mulige varianter, samt frosset og bearbeidet fisk. 

Les også: - Stor sushivekst i Italia og nye muligheter

Alessandro påpeker at engroshandelmarkedet i Milano er blant de mest moderne i Europa og det viktigste fiskemarkedet i Italia når det gjelder kvantitet, kvalitet og ferskhet til produktene som markedsføres. 

- Vi omsetter for rundt en million euro i uken, og er et av de største og viktigste markedene i Italia, og det største nord i landet.

Alessandro sier at folk kommer klokken tre på natten og kjører varene ut til sine kunder, restauranter og marked tidlig på morgenkvisten. 

- Det er lange dager for mange, sier han, og påpeker at det er ofte er kokkene selv og daglig leder som kommer tidlig om morgenen for å skire seg de beste og ferske råvarene til sin restaurant. Det er viktig å være tidlig ute. Kommer man klokken seks om morgenen er det stort sett tomt for varer og nedvasking av utstyr som skjer, forteller han ivrig, mens han geleider oss gjennom den store fiskehallen. 

Alessandro har ansvaret for økonomidelen på markedet, da både kjøtt og fisk. Han blir stadig avbrutt, og folk kommer til han for å få tillatelsene for kjøpene sine godkjent og at regningen er slik den skal.

På markedet møter vi to ivrige italienere som gjerne vil bli tatt bildet. De sier til Kyst.no at de har en hektisk hverdag, men trives med jobben og selge kvalitets fisk til forhandlere i Milano og omegn. Foto: Therese Soltveit. 

Lange dager

Til Kyst.no sier han at han jobber fra klokken 3 om natten til klokken fire om ettermiddagen, som er i henhold til arbeidsmiljøloven deres. Men han sier med glimt i øyet at det hver dag blir mer timer enn hva han egentlig har lov å jobbe. Sove gjør han på ettermiddagen, og sier dette er en livsstil som nok er litt annerledes enn hva det er for den vanlige mannen i gaten. 

Markedet var tidligere lokalisert i den historiske delen av byen ved Via Sammartini nær Milano sentralstasjon, men ble overført i 2000 til nåværende område som har godkjente sanitære forhold og er et godt knutepunkt i byen, ettersom kjøperne kommer fra hele nord-italia. 

- God hygienekontroll er viktig

For å sikre forbrukerne god kvalitet på fisken, sporbarhet, mattrygghet, korrekt merking og handelsdokumenter etc., følger alle de små butikkstandene en streng hygiene og selvkontrollplan i henhold til regelverket. Dette gjøres i samråd med Veterinærtjenesten Servizio Veterinario, som hver dag er på plass for å overse at EU-regelverket om mathygiene og sikkerhet følges. De tar også prøver av fisken daglig og sjekker at alt er slik det skal. 

Kyst.no snakket med to veterinærer kledd i labfrakker på anlegget. De ville ikke ha navnet sitt på trykk eller bli tatt bilde av, men de påpekte at de har en lett jobb, ettersom selskapene er flinke til å følge reglene og har gode hygienerutiner på markedet. 

For de som ønsker å ta seg en tur, er adressen Via Cesare Lombroso, 95 20137 Milan. Men det er verdt å merke seg at markedet kun er åpent for publikum på lørdager, fra kl. 9.30 til 12.00.

Se stort bildegalleri fra markedet her. Foto: Therese Soltveit & Mercato Ittico.