Foto: Hi.

Står bak to av tre nominerte til innovasjonspris

Stiftelsen Nor-Fishing har annonsert kandidatene til innovasjonsprisen de deler ut under årets fiskerimesse i Trondheim i august. To av tre nominerte er prosjekter på Havforskningsinstituttet (HI).

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Den ene nominasjonen kan ikke instituttet ta æren for alene. Det er fotoboksen Deep Vision som bedriften Scantrol nå er i ferd med å lansere på markedet. Fotoboksen er en av innovasjonene utviklet gjennom senter for miljøvennlig fangst, CRISP, melder HI.

”Teknologien kan også gi et betydelig bidrag til mer etisk fiske og miljømessig forsvarlig forvaltning av havets resurser. Systemet forventes å få stor betydning for internasjonal havforskning og for kommersielt fiske,” heter det i juryens begrunnelse.

- Vi som jobber i CRISP har lenge sett potensialet som ligger i Deep Vision. Det er veldig kjekt at resten av verden nå også får øynene opp for dette produktet, sier CRISP-leder Aud Vold.

Fangstkontroll i snurrevad

Den andre nominasjonen gjelder en metode for fangstkontroll i snurrevad som er utviklet av Olafur Ingolfsson ved Havforskningsinstituttet. Målet har vært at fiskerne ikke skal ta mer fisk enn de har kapasitet til å håndtere.

”Dette er viktig for fiskerne og fiskekjøperne med hensyn til kvalitet og pris samt HMS. Fangstbegrensningen skal skje ved at åpninger i nota slipper ut fisken når beregnet kvantum er fanget. Det er et avgjørende mål at man oppnår høy grad av overlevelse (levendefangst) både for fisken som fanges og for fisken som slippes ut.” skriver juryen i sin begrunnelse.

Les juryens begrunnelser

Fiskeriminister Per Sandberg deler ut prisen under åpningen av årets messe tirsdag 16. august i Trondheim.