Dag Sletmo, senior sjømatanalytiker i DNB. Foto: Gustav Erik Blaalid.

Dette tror analytiker om lakseprisen fremover

Senioranalytiker Dag Sletmo i DNB ser på lakseprisfallet de siste ukene som en udramatisk hendelse. Han tror prisen vil ligge på et lavere nivå gjennom sommeren enn man opplevde i mai.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Lakseprisen har falt nær 20 kroner de siste tre ukene. På en kurve ser det hele svært dramatisk ut, da prisen i forkant hadde steget til nær  80 kroner. Dag Sletmo i DNB tror ikke fallet fortsetter i samme tempo.

- Jeg tenker at disse bevegelsene er mest kortsiktig støy, snarere enn fundamentale endringer. De kan bety mye for tradere der og da, men er ikke så viktige i det litt lengre bildet, sier han i en kommentar til Kyst.no.

Han mener fallet fra rundt 80 kr skal sees som en naturlig korreksjon.

- «Best guess» på lakseprisen gjennom sommeren og høsten er at den vil vake rundt 60 kr med litt sesongmessige svingninger.

Han forklarer det med at det på sensommeren ofte blir press nedover på lakseprisen som følge av økende volumer, og så får man en styrkning igjen i november som følge av avtagende slaktepress i kombinasjon med økende juleetterspørsel.

Han tar imidlertid sine forbehold.

- Det er mange bevegelige deler i lakseprisanalysen, og feilmarginen i prisestimatene er derfor alltid høy. Men det underliggende markedet er stramt og derfor vil prisene i snitt være gode selv om man alltid må være forberedt på perioder med høy volatilitet.

Bedre denne uken

På kort sikt – dvs i inneværende uke – ser det ifølge Sletmo ut som om den verste utforbakken er unnagjort.

- Jeg tror prisene er på vei opp denne uken, i hvert fall var det snakk om det på fredag, sier han.

Skaldelig med høy prisusikkerhet

I en sak i Norsk Fiskeoppdrett sier professorene Frank Asche og Atle Øglen, sammen med førsteamanuensis Bård Misund, alle ved Universitetet i Stavanger, at denne prisusikkerheten kan være potensielt skadelig:- En utfordring som får veldig lite oppmerksomhet i riksdekkende media er prisusikkerhet som er både høy og økende. Dette til tross for at denne usikkerheten kan være viktigere for næringens fremtid enn lus og rømming. Høy prisusikkerhet kan ha betydelige negative konsekvenser for investeringer og lønnsomhet i oppdrettsvirksomhet. Les saken her.