Den nye hodekutteren skal inngå i en helhetlig løsning av produksjonsutstyr. Foto: Marel.
Den nye hodekutteren skal inngå i en helhetlig løsning av produksjonsutstyr. Foto: Marel.

Se Marels nye hodekutter i aksjon

Foredlingsbedriften Marel lanserte nylig sin nye hodekutter for laks, som de mener vil effektivisere slakteprosessen. - Fordelen for produsentene blir at de kan se hele produksjonslinjen som en enhet, og sikre jevnere og mer stabil produksjon, sier markedsføringssjef Gry Førre til kyst.no. I saken kan du se video av hvordan den fungerer.

Publisert Sist oppdatert

Maskinen står på plass etter en utviklingen over flere år og med bakgrunn i utfordringer som industrien har gitt tilbakemeldinger på, ifølge leverandøren.

- Vi har vært i tett samarbeid med industrien i hele prosessen, og i forbindelse med ferdigstillelse av maskinen har den vært ute på grundig testing hos ulike aktører i næringen, forklarer Førre.

Fra presentasjonen Salmonshowhow i Danmark. Foto: Marel.
Fra presentasjonen Salmonshowhow i Danmark. Foto: Marel.

Utvikling av "hodekapperen" er ifølge Førre et ledd i å videreutvikle løsningene for filetproduksjon av laks, til komplette løsninger fremfor enkeltstående maskiner.

- Maskinen blir en integrert løsning sammen med vår filetmaskin, hvor fokus er stabil og effektiv drift, skånsom behandling, bemanning og ikke minst godt og stabilt utbytte gjennom produksjonsdagen, forklarer hun.

Utviklet i Danmark

Hovedkontoret deres i Norge ligger på Lillestrøm, men bedriften har også lokale kontorer på Averøy, Ålesund, Harstad, Stokmarknes og Tromsø. Selve maskinen ble imidlertid utviklet ved Marels avdeling i Støvring, Danmark.

- Vi har også produksjon av annet utstyr til andre industrier i flere land.  For eksempel er Nederland hovedsete for alt som produseres til kyllingindustrien, informerer hun.

Totalt består bedriften av 4700 ansatte globalt, med 47 ansatte her til lands.

- Hovedkontoret for fisk er på Averøy, hvor det er flest ansatte i Norge, legger hun til.

Selskapets hovedbaser ligger i Gardaberg på Island og det er der de er ansvarlig for utvikling av standardmaskiner som du kan se et eksempel på i videoen under, samt løsninger til hvitfiskindustrien.

[video width="854" height="480" mp4="https://kyst.no/wp-content/uploads/2017/03/marel_head.mp4"][/video]