Tale under dåp. Fra venstre: Ordfører: Maren Rendal Berg, Geir Wenberg.
Tale under dåp. Fra venstre: Ordfører: Maren Rendal Berg, Geir Wenberg.

Døpte fôrflåte med navnet Nordic Blu

Tirsdag 4. oktober ble den nye fôrflåten til Edelfarm og Wenberg Fiskeoppdrett døpt, og fikk navnet Nordic Blu. Investeringen på 40 millioner kroner er levert av Scale AQ.

Publisert Sist oppdatert

Næringsliv og lokalbefolkning møtte tirsdag opp på Skysselvika i Fauske for å være med på dåpen av den nye fôrflåten til Wenberg Fiskeopprett og Edelfarm. Ordfører Marlen Rendal Berg i Fauske Kommune fikk selv æren med å klippe båndet til den nye fôrflåten, som har fått navnet Nordic Blu. Det skriver selskapet i en pressemelding.

- Investeringen er viktig for Fauske Kommune og Skjerstadfjorden, da den er med på å sikre gode miljømessige forhold i fjorden. I tillegg er slike investeringer med på å sikre gode arbeidsplasser, i innovative bedrifter som tenker på fremtiden, sa Marlen Rendal Berg, ordfører i Fauske Kommune.

Scale AQ er bedriften som leverte flåten til Fauske for omtrent tre uker siden. Etter dåpen ble det gitt omvisninger inne på fôrflåten, ledet av Truls Opsøen, prosjektleder i Scale AQ.

- Vi kan fôre laksen mer effektivt, fleksibelt og mer tilpasset fisken sin appetitt. Vi jobber kontinuerlig med å redusere utslipp og sørge for effektiv fôring, da dette er den mest bærekraftige fremgangsmåten, både for miljøet og for økonomien, sier Geir Wenberg, styreleder i Wenberg Fiskeoppdrett.

Navnet til fôrflåten er Nordic Blu, som også er merkevaren på laksen som blir solgt fra Skjerstadfjorden. Fôrflåten er den fjerde flåten tilhørende Edelfarm og Wenberg Fiskeoppdrett. Betongflåten har en lang levetid, og henter kraften sin via en strømkabel til fastlandet.

Grunnrentebeskatning og langsiktige investeringer

Den nye fôrflåten har en investeringskostnad på 40 millioner kroner, og ble døpt en uke etter at forslaget om grunnrentebeskatning på havbruk ble fremlagt av regjeringen. Beskatningen skal etter planen øke statens inntekter fra havbruk og kraft med rundt 33 milliarder kroner hvert eneste år.

- Investeringene våre i anleggsmidler og lokalsamfunn er store, men vil på lang sikt gi god avkastning og er viktig for at vi skal kunne utvikle oss videre. Økonomisk sett har vi merket prisøkning både på råvarer og materialer, og for mange vil nok grunnrentebeskatningen komme på toppen av dette, sier Wenberg.

Videre påpeker Wenberg at investeringsevnen til flere kommer til å bli presset, noe som trolig kommer til å bremse utviklingen både lokalt og i næringen. Men selv om den økonomiske situasjonen har endret seg, understreker Wenberg at oppdretteren alltid er positiv til å gi mer tilbake til samfunnet.

- Vi er først og fremst takknemlige for den verdiskaping vi har mulighet til å gjøre, og vi vet at lokale investeringer styrker hele samfunnet i et langsiktig perspektiv. Det håper vi selvfølgelig at vi kan fortsette med, sier Wenberg.

Regjeringen legger frem sitt forslag til statsbudsjett for 2023 torsdag 6. oktober.