Illustrasjosnbilde av rognkjeks. Foto: Pål Mugaas Jensen.

Doktorgrad om rognkjeksens immune- og stressrelaterte proteiner og gener i skinnet

Deepti Manjari Patel (30) disputerer om immune- og stressrelaterte proteiner og gener i skinnet til rognkjeksen. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Oppgavens hennes har tittelen: Characterization of skin immune and stress factors of lumpsucker, Cyclopterus lumpus. (Karakterisering av immune- og stressfaktorer i skinn hos rognkjeks).

I en pressemelding fra Nord Universitet hvor hun skal disputere, melder de at rognkjeksens skinn er en del av dens forsvar overfor mange stressfaktorer og sykdomsfremkallende mikroorganismer.

- Det er derfor påkrevet å etablere biologisk kunnskap om rognkjeks skinn ved å forstå hvordan proteiner/gener her er involvert i stressresponser og i utvikling av sykdom. Slik kunnskap vil bidra til å sikre god helse og velferd hos fisken.

Deepti Manjari Patel (30) disputerer om immune- og stressrelaterte proteiner og gener i skinnet til rognkjeksen. Foto: Privat.

Deepti Patels doktorgradsoppgave fokuserer på immune- og stressrelaterte proteiner og gener i skinn hos rognkjeks, Cyclopterus lumpus.

Molekylære metoder (proteomikk og sekvensering av RNA) ble brukt for å studere forandringer i skinn under forskjellige fysiologiske forhold. Proteiner og gener som forandret nivå ble identifisert i rognkjeks utsatt for trengning (mindre plass pr fisk) og økt temperatur.  Proteiner og gener som ble identifisert er vist å ha betydning under stress- og immunresponser i andre fiskearter.

- Disse har derfor potensial til å brukes som stressmarkører hos rognkjeks for å utvikle helse- og velferdsfremmende rutiner i rognkjeksoppdrett og bruk i laksemerder, melder Universitetet.  

Om kandidaten:

  • Deepti Manjari Patel (30) har en masteroppgave i akvakultur fra Universitetet i Nordland, Bodø, og har siden 2015 jobbet som doktorgradsstipendiat i hos Nord universitet.
  • Hun jobber med rensefisken Cyclopterus lumpus kjent som rognkjeks. Hennes forskingsfelt er immunforsvaret i skinnslimhinnen og det medfødte immunforsvaret hos fisk.