Konsekvensen av innholdet av miljøgifter i laks, annen sjømat og mat generelt har VKM fått i oppdrag å vurdere.  Foto av matretten: Norges Sjømatråd/3iuka/Studio Dreyer-Hensley.
Konsekvensen av innholdet av miljøgifter i laks, annen sjømat og mat generelt har VKM fått i oppdrag å vurdere. Foto av matretten: Norges Sjømatråd/3iuka/Studio Dreyer-Hensley.

Det kan bli strengere grenseverdier på miljøgiftinnholdet i laks

Mattilsynet ber i disse dager Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) vurdere konsekvensene av miljøgifter i maten generelt og i sjømat spesielt. Basert på svaret kan det ende med strengere grenseverdier.

Publisert

Bakgrunnen for Mattilsynets bestilling er at EUs mattrygghetsorgan EFSA i 2018 kom med en ny rapport der de senker det tolerable inntaket av dioksiner og dioksinlignende-PCB fra 14 pg (pikogram) per kg kroppsvekt per uke, til 2 pg per kg kroppsvekt per uke.

Ifølge Mattilsynet viser EFSA-rapporten at fisk, sjømat, kjøtt, egg og meieriprodukter bidrar mye til den totale eksponeringen av dioksin og dioksinlignende-PCB fra mat.

Nytte- og risikovurdering

Bli abonnent hos Kyst.no

For å få tilgang til dette innholdet trenger du et abonnement med Kyst.no Pluss-saker inkludert.

Bli abonnent og les denne og mange andre pluss-saker.

Kyst.no Pluss Personlig

Du får: Kyst.no Pluss-saker

199,-

per måned

KJØP

Kyst.no Pluss Årlig

Du får: Kyst.no Pluss-saker

2189,-

per år

KJØP

Kyst.no Pluss bedrift

Administrer flere abonnement på ett sted og betal med faktura.

2189,-

per år

KJØP