Elancos hovedkontor i Indiana, USA. Foto: Elanco
Elancos hovedkontor i Indiana, USA. Foto: Elanco

Elanco: - Glad for utviklingen

Selv om EU nå har vedtatt at de godkjenner DNA-vaksinen til Elanco mot PD, vil ikke legemiddelselskapet spå når de har et produkt klart for salg.

Publisert

Mandag voterte den stående veterinærmedisinske komité over vaksinen «Clynav» - en DNA-vaksine mot PD på laks. Med kvalifisert flertall ble det bestemt at den skal tillates brukt i EU/EØS-området.

Nå har Legemiddelverket 30 dager på seg til å fatte et norsk vedtak.

Et av hindrene som gjenstår er om vaksinen vil definere dyret som blir injisert med det – i dette tilfellet laksen – som en genmodifisert organisme eller ikke. Bioteknologirådet har gjentatte ganger anmodet myndighetene om at de skal lande på at laksen ikke skal ansees som GMO.

Elanco selv, som altså er de som har utviklet DNA-vaksinen, er også avventende.

- Vi gleder oss over den siste positive avstemningen fra EU-kommisjonen. Vi venter likevel på den offisielle bekreftelsen på at det er utstedt en markedsføringstillatelse i EU-området, sier kommunikasjonssjef i Elanco Animal Health, Karin Gerbens til kyst.no

Hun påpeker at de også er forpliktet til å følge den eksisterende reguleringsprosessen overfor Legemiddelverket i Norge.

Kommunikasjonssjef i Elanco Animal Health, Karin Gerbens. Foto:Linkedin.
Kommunikasjonssjef i Elanco Animal Health, Karin Gerbens. Foto:Linkedin.

- En bedre vaksine

Hun er derimot klar på at vaksinen vil, om og når den blir klar for slag, bety et fremskritt for PD-bekjempelsen.

- Denne nye typen vaksine gir en mer målrettet tilnærming til forebygging av PD og vil potensielt gi lakseprodusentene et unikt og effektivt alternativ for å håndtere denne kostbare sykdommen.

Hun mener det er en rekke potensielle fordeler med denne vaksineplattformen.

- Man får en kraftigere immunrespons, det er redusert risiko for bivirkninger, det er ingen mulighet for å fremkalle sykdommen gjennom vaksinen, og den er relativt lett å produserer i storskala.

- Dessuten er vaksinen mer stabil, noe som gir fordeler både innenfor lagring og frakt, mener Gerbens.