Vaksinering. (NB en DNA-vaksine skal injiseres intramuskulært og ikke intraperitonealt som bildet viser) Illustrasjonsfoto, Magnus Petersen.

DNA-vaksine mot PD godkjent av EU

EU-kommisjonen vedtok i går å godkjenne den aller første DNA-vaksinen til bruk på laks. Det får kyst.no bekreftet fra en talsperson for kommisjonen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

- Det er den første DNA-vaksinen som er godkjent for bruk i matproduserende dyr i EU, sier Anca Paduraru. Hun er talsperson for helse-, matsikkerhet- og energiprosjekter i den europeiske kommisjonen.

Anca Paduraru er pressekontakt i EU-kommisjonen.

Vaksinens navn er "Clynav" og er utviklet mot PD hos laks. Vaksinen inneholder et DNA-plasmid som koder for de viktigste strukturelle proteinene i salmon alfavirus subtype 3 (SAV3) som forårsaker sykdommen. Det er legemiddelselskapet Elanco Europe Limited som har utviklet vaksinen.

I går ettermiddag var en mulig godkjenning av vaksinene oppe til votering i EU-systemet.

- Den stående veterinærmedisinske komité stemte over vaksinen «Clynav». Resultatet var at vaksinen ble vedtatt med kvalifisert flertall, informerer Paduraru.

Ettersom den Eeuropeiske Kommisjonen er den siste instansen som godkjenner bruken av vaksinen i EU-området, er den nå endelig godkjent fra EUs side.

Den 21. april 2016 vedtok komiteen for legemidler til veterinærbruk (CVMP) en positiv vurdering av vaksinen, og anbefalte tildeling av markedsføringstillatelse for produktet. Vaksinen gis via injeksjonsvæske, beregnet for aktiv immunisering av atlantisk laks mot pankreas sykdom.

Kyst.no kommer tilbake med mer