15 000 fisk ble vaksinert ved første store test av intramuskulær vaksinering av DNA-vaksine. Stikkpunkt for DNA-vaksinen er på den tykkeste muskelen. Også her justeres dette automatisk i forhold til fiskens størrelse, slik som ved injisering i buk. Foto: Skala Maskon.

Venter spent på effekten av storskala DNA-vaksinering

I disse dager DNA-vaksiners det mot PD, og Elanco venter spent på tilbakemeldinger på effekten vaksinen gir ute hos oppdetterne.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Hege Hovland, som er «Key Account Manager» i Elanco, forteller at det er enda stor interesse rundt vaksinen de lanserte i mars. 

- For oss er dette veldig gledelig, og vi er stolte over hva vi har fått til siden lanseringen, sier hun.

Hege Hovland sier det første de forventer å få tilbakemeldinger på, er bedret tilvekst hos fisken. Foto: Elanco

Venter effekt på ett punkt først

Hovland legger til at selskapet, som resten av bransjen, er svært spent på å se effekten av Clynav i felt.

- Det er mye som spiller inn på den målbare effekten, blant annet hvor stor andel av fisken i en sone som er vaksinert. Som for alle vaksiner er flokkimmunitet avgjørende for å vaksinens effekt. 

Hun røper likevel at det første de forventer å få tilbakemeldinger på, er bedret tilvekst hos fisken.

- Frisk fisk vil vokse best, senere ser vi fram til slaktedata i form av både slaktevekt, kvalitet og overlevelse. De data vi har fra forsøkene våre viser at vaksinert fisk slipper å gjennomgå de vevs- og organskader som fisk som gjennomgår PD-sykdom lider under.

Dette påpekes videre vil ha stor effekt på fiskens velferd, noe som ikke er så lett å måle i felt.

- Det er imidlertid en viktig faktor for dyrehelseselskapet Elanco, og vi vet at også kundene våre er svært opptatt av at fisken skal ha gode levekår, summerer hun.

- Blir satt ut mye vaksinert fisk i sommer

Tidligere har Antonio Ramiro fra Elanco uttalt at de holder på å oppdatere pakningsvedlegget for virketiden på vaksinen, da de har dokumentert den er lengre.

Hovland forteller nå at de får spesielt mange spørsmål rundt langtidseffekt og hvilken beskyttelse vaksinen gir, uten at hun sier noe mer om saken

-   Clynav er en helt ny vaksineteknologi som selskapet har gjort tilgjengelig i norsk oppdrettsbransje, påpeker hun.

Hun forteller at det nå vaksineres både i Midt-Norge og på Vestlandet. 

- Og det vil i løpet av sommeren bli satt fisk i sjø i begge områder.

- Hvor mange fisk estimerer dere har fått vaksinen i Norge?

- Det er det litt vanskelig å svare på. Det er mange som vaksinerer i disse dager. Den første fisken er satt i sjø, men på de fleste anlegg som har vaksinert, holdes fisken fortsatt i ferskvann.