
En million døde fisk etter algeoppblomstringen
– Det pågår fortsatt opprydding i merder der fisk har sunket til bunnen, og tallet på død fisk kan bli høyere, opplyser Fiskeridirektoratet.
Fiskeridirektoratet opplyser i en melding at den høyeste dødeligheten er rapportert i perioden 10.–12. mai i produksjonsområde 10, særlig i området rundt Astafjorden. Fire selskaper er berørt, men i ulik grad. Det har vært utfordringer med håndtering av død fisk, men alle oppdretterne har opplyst at de har hatt kontroll på situasjonen.
– Det er foreløpig estimert fra oppdretterne opp mot 1 million død fisk, hvorav 250 000 er smolt. Det pågår fortsatt opprydding i merder der fisk har sunket til bunnen, og tallet på død fisk kan bli høyere, sier Arnt Inge Berget, seksjonssjef for seksjon akvakulturtilsyn og veiledning i Fiskeridirektoratet.
Varsler og tiltak er iverksatt
Fiskeridirektoratet varslet oppdrettere i PO10 tidlig om muligheten for spredning fra PO9, og oppfordret til økt beredskap. Vi samarbeider tett med Mattilsynet og Havforskningsinstituttet om å følge utviklingen og gi nødvendig støtte til næringen.
– Oppdretterne er bedt om å følge med på tegn som endret adferd hos fisken, redusert sikt i vannet og økt dødelighet. Det er viktig med rask varsling til oss hvis dette er tilfellet, sier Berget
Algene som påvirker fisken
To algetyper er knyttet til hendelsen: Phaeocystis og Chrysochromulina. Disse kan skille ut stoffer som påvirker gjellene hos fisken og gjøre det vanskelig å ta opp oksygen.
Oppdrettere har meldt om slike forhold både i PO9 og PO10.