Kurt Oddekalv ble 63 år gammel. Her om bord i båten «Miljødronningen».

Kurt Oddekalv er død

En av oppdrettsnæringens mest kritiske røster døde mandag etter å ha gått gjennom isen nær sin bolig på Kalandseid utenfor Bergen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Det var ved 16.45-tiden mandag at politiet fikk melding fra en person som hadde observert spor ute på isen på Bahusvatnet i Hausdalen i Fana. Sporene skal ha sluttet ved en råk i isen.

Ifølge BT rykket nødetatene rykket ut, deriblant luftambulansen og dykkere. Klokken 17.44 bekreftet politiet at en person var funnet i vannet. 

Senere mandag kveld sendte politiet ut en pressemelding der de skrev at det var Kurt Willy Oddekalv som var funnet død. Han ble 63 år.

Her lukter han på slam hentet fra under et oppdrettsanlegg som ble plassert ut på strategiske plasser under åpningen av AquaNor i august 2011.

«Det presiseres at familien ber om ro i tiden fremover. Familien vil også komme med en uttalelse i løpet av de nærmeste dagene», skriver Vest politidistrikt.

– Det var en veldig trist melding å få. Jeg vil sende mine kondolanser til familien. Kurten var en tydelig miljøverner som sa ifra så alle hørte det, og jeg har hatt mange diskusjoner med ham i over 30 år. Hans engasjement var ekte, og han jobbet utrettelig for de sakene og ideene han trodde på. Oddekalv var kontroversiell, men det er ingen tvil om at miljøbevegelsen har mistet en tydelig stemme, sier Erna Solberg via en tekstmelding til VG.

Kurt Oddekalv var for de fleste i oppdrettsnæringen kjent som en knallhard kritiker, som ved bruk av mediekampanjer ikke minst i utlandet, ville tvinge næringen over i lukkete systemer. Han var spesielt imot bruken av flubenzuroner som lusemiddel, og kalte også laksen for den giftigste maten, pga dens innhold av miljøgifter som PCB.