AKVA Marine Services utfører serviceoppdrag for blant annet oppdrettsnæringen og offshoreindustrien. Her gjør Ragnhild seg klar til å inspisere en not. Foto: Øyvind Sætre/AKVA group.

Trives som eneste kvinnelige dykker i AKVA Marine Services

25 år gamle Ragnhild Jessica Bjellan var kokk men jobber nå som eneste kvinnelige yrkesdykker i AKVA Marine Services – og trives fint med det.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Veien til AKVA Marine Services utenfor Haugesund har imidlertid ikke vært rett. Egentlig er Ragnhild Jessica Bjellan hun utdannet kokk, men på grunn av en kneskade kunne hun ikke fortsette å stå hele arbeidsdagen.

Da hun først vurderte dykking som en yrkesvei, så hun for seg å jobbe som dykkerinstruktør. Tilfeldighetene skulle ha det til at hun fikk plass på Norsk Yrkesdykkerskole (NYD), melder Akva Group på sin hjemmeside.

Ragnhild Jessica Bjellan er eneste kvinnelige dykkeren i selskapet, men trives sammen med gutta. Foto: Foto: Øyvind Sætre/AKVA group.

– Jeg har alltid vært glad i vann, så det var det som satte meg på tanken om å bli dykker. Her får jeg være ute på sjøen hver eneste dag, jeg får trent mens jeg er på jobb og får til og med oppleve litt spenning i hverdagen. Det er helt perfekt, smiler hun.

Variert hverdag

Å jobbe som yrkesdykker betyr at hun får gjøre veldig mye forskjellig.

- Her i AKVA Marine Services er jeg med på alt fra innfesting av flåter til inspeksjoner og vedlikeholdsoperasjoner, sier Ragnhild.
Noen av oppdragene kan være rimelig fysisk tunge. Det er kanskje en medvirkende årsak til at det finnes såpass få kvinner i yrket. Ragnhild Jessica Bjellan er den eneste kvinnelige dykkeren i selskapet. 

– Før jeg begynte på Yrkesdykkerskolen, forhørte jeg meg med en annen jente som hadde gått der tidligere. Hun gav meg styrket tro på at dette ville være en kjekk jobb. Når det er sagt, så er det ingen tvil om at dykkeryrket til tider kan være både hardt og slitsomt. Det er ikke alle bedrifter som er like flinke som min arbeidsgiver til å tilrettelegge for at dykkerne skal få best mulig forhold, sier hun.

Selv opplever hun å ha fått både respekt og god hjelp på arbeidsplassen og har bare ros å komme med om sine mannlige kollegaer.

- Jeg måtte flytte langt fra hjembyen min for å begynne her, så hadde det ikke vært for folkene jeg har rundt meg her, vet jeg ikke om det hadde gått, sier hun.