Administrerende direktør i Mattilsynet, Ingunn Midttun Godal

Setter oppdretterne under lupen

I løpet av 2024 skal Mattilsynet revidere seks av de største oppdrettsselskapene og føre kontroll med deres eget arbeid med dyrevelferd og -helse.

Publisert

Det melder Mattilsynet i en pressemelding.

Antall sykdomsutbrudd i oppdrettsnæringen øker og stadig flere fisk dør. Mattilsynet skal nå undersøke om de største oppdrettsselskapene har systemer, rutiner og internkontroll som oppfyller regelverkskravene rundt dyrevelferd og -helse.

- De største oppdrettsselskapene eier flest fisk. Vi mener at en bedring på systemnivå hos disse selskapene vil føre til økt velferd for flest dyr. Eventuelle avvik eller forbedringspunkter skal følges opp i alle ledd i selskapet, sier administrerende direktør i Mattilsynet Ingunn Midttun Godal.

Det er oppdrettsselskapene som er dyreeiere, og dermed har ansvar for fiskens helse og velferd. Godal understreker at god helse og velferd hos fisken er en forutsetning for videre utvikling av oppdrettsnæringen.

Seks planlagte revisjoner i 2024

Revisjonene vil rettes mot det styrende leddet i oppdrettsselskapene, og tilpasses utfordringer og drift i hvert enkelt selskap.

- Revisjonsteamet er en del av vårt arbeid med å få på plass nye og mer treffsikre tilsynsmetoder, som skal bidra til å bedre fiskens velferd og helse, sier Godal.

Revisjonene kommer til å basere seg på Mattilsynets prioriteringer for tilsyn i 2024, og vil blant annet handle om biosikkerhet og dyrevelferd i forbindelse med gjennomføring av avlusing.

De seks selskapene som skal revideres i 2024, er valgt ut etter følgende kriterier:

  • Størrelse målt i antall fisk. Store aktører har en større påvirkning på den totale fiskevelferden og -helsen.
  • Et helhetsbilde basert på hendelser, lusetall, dødelighet og regelverksbrudd.

Vil publiseres

Revisjonsrapportene vil bli publisert på Mattilsynets nettsider i etterkant av hver enkelt revisjon.

- Vi ønsker å bidra til økt felles læring i næringen. Vi forventer at alle oppdrettsselskap følger opp og tar lærdom av funnene som gjøres kjent gjennom rapportene, sier Godal.

Første revisjonsrapport vil etter planen bli publisert i mars.