Laksegg sorterer. Foto: IMV technologies.

IMV kjøper rognsorteringsmaskin

IMV Technologies kjøper avansert teknologi for lakserogn-sortering med den danske produsenten ProSorter.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Den 1. september kjøpte IMV Technologies, den danske teknologiselskapet som har utviklet lakserogn sorteringsmaskinen, ProSorter. Dette gir IMV Technologies eggsorterings- og reproduksjonteknologi for mange år fremover. Det skriver selskapet i en pressemelding.

IMV Technologies representerer et halvt århundre med historie innen assistert befruktning. Det franske selskapet designer, produserer og distribuerer de tekniske og materielle løsninger for å hjelpe oppdrettere forbedre sin produksjon. Innen akvakultur er  IMV velkjent for løsninger i bevaring, aktivering og nedfrysing av akvatiskearters spermceller, men også for egg sortering.

ProSorter ble oppfunnet i 2011 av Torben Nielsen, administrerende direktør i Aquasearch, maskinen er i stand til raskt å fjerne ikke-levedyktige egg. Basert på en ny bildebehandlingsteknologi, kan maskinen erstatte helt manuell eggplukking, uten å gjøre skade på egg og tillate en bedre standardisering av rognpartiene.

- IMV har brakt høykvalitets teknologi og innovasjon for landlevende arter i oppdrett i mange år, og vi ønsket å bringe det samme til våre akvakultur kunder. Som de andre artene, har produsentene beveget seg mot genetikk og nedfrysing, og det er fornuftig at de også trenger høye krav til det, sier Richard Le Boucher, havbruksleder i IMV Technologies.

Torben Nielsen, administrerende direktør i Aquasearch og oppfinneren av ProSorter:

- Denne maskinen er et resultat av en enkel analyse. Vi trengte et raskt, pålitelig og standard verktøy for å sortere de beste eggene for våre klienter. Vi begynte å utvikle ProSorter i 2011 sammen med Proinvent og Videometer, som kombinerte de praktiske behovene til et laksefisk klekkeri og ferdigheten til ingeniører som forstod at vi trengte en disruptiv teknologi. Nå har vi flere titalls maskiner i 7 land og vi mener teknologien er i gode hender med IMV, sier Torben Nielsen, administrerende direktør i Aquasearch og oppfinneren av ProSorter.