Ansatte i Egil Kristoffersen & Sønner på merdkanten. Foto: Egil Kristoffersen & Sønner.

Jubler over lavt sykefravær

Egil Kristoffersen & Sønner forteller om et sykefravær hos deres ansatte på bare 1,4 prosent for 2016. Dette vesentlig lavere enn gjennomsnittet for arbeidstakere i Norge, og daglig leder Eva Maria Kristoffersen sier noe av suksessoppskriften for å holde fraværet nede er å se folk.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Havbruksselskapet skriver på sin Facebook-side at de etter oppsummeringen for 2016, må gi de ansatte honnør for at de holder seg friske og raske, og jubler over det lave fraværet.

- Det totale sykefraværet gjennom året har vært på 1,4 prosent, hvis vi legger til fri for lege- fysioterapi- tannlegebesøk og andre nødvendige ærend, har vi fremdeles ett fravær på under 2 prosent. Det er meget godt jobba!, skriver de.

Nøkkelen til suksessen konstaterer de er "Godt arbeidsmiljø med mye humor og høylytt latter".

Daglig leder Eva Maria Kristoffersen mener noe av nøkkelen til et lavt fravær er å se folk og få dem til å trives. Foto: Egil Kristoffersen & Sønner AS.

Daglig leder Eva Maria Kristoffersen sier til kyst.no at hun er selvsagt fornøyd med at de har lavt sykefravær.

- Noe av oppskriften for å holde fraværet nede er å se folk, gi folk ansvar, få dem til å trives og ta tak i misnøye og/eller misforståelser før det blir store saker av det. Det er viktig å bruke øyne og ører for å følge med hvordan folk har det. Likevel er en del av sykefraværet uunngåelig og uavhengig av tiltak som jobben kan sette inn, så noe skyldes flaks og ansattes egne holdninger til å holde seg i form, forklarer hun.

Fraværet i 2016 er ikke noe rekord for selskapet, og hun påpeker at det har vært høyere og lavere før.

- I løpet av mine åtte år som leder har vi bare vært over fire prosent en gang og det var i 2015, sier Kristoffersen til kyst.no.

En sjettedel av snittet

Ifølge sykefravær statistikken fra SSB for tredje kvartal 2016 ligger havbruksselskapet langt under gjennomsnittet , da nivået på det egen- og legemeldte sykefraværet var lavest i privat sektor, med et snitt på 5,7 prosent.

Øyvind Andre Haram sier til kyst.no at sykefraværet i Sjømat Norge i 2015 var på 1 prosent, og i 2016 lå de enda lavere. Foto: Therese Soltveit.

I statlig forvaltning var sykefraværet 6,1 prosent og i kommunal forvaltning var sykefraværet 7,9 prosent.

Noen generell statistikk for havbruksnæringen har kyst.no ikke lykkes i å oppdrive, men informasjonssjef Øyvind Andre Haram fra Sjømat Norge forteller at hans generelle inntrykk er at det er relativt lavt sykefravær i havbruksnæringen.

-  Min påstand og personlige oppfatning er at det er lavt sykefravær i bransjen. Så kan man jo spørre seg hvorfor det er slik, illustrerer Haram.

- Jeg tror det er relatert til to ting. Det ene er at vi spiser mye sjømat, og man har ved flere anledninger dokumentert viktigheten av sjømat i kostholdet. Den andre mener jeg er at vi trives med det vi driver med, sier han, og legger til at sykefraværet i Sjømat Norge ligger på under en prosent i 2016.