Illustrasjonsbilde av ørret. Foto: Rob Fletcher.

Oppdrettsnæringen jobber med avtaler i USA

Eksporten av ørret til USA har økt betraktelig det siste året. USA er nå det femte største ørretmarkedet målt i fersk hel fisk fra Norge. - Flere aktører jobber med langsiktige avtaler hvor norsk fjordørret nå etter hvert når bredere i distribusjonen, sier fiskeriutsending Egil Ove Sundheim til kyst.no.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Som Norges Sjømatråds fiskeriutsending opplever han en stadig økt etterspørsel etter norsk antibiotikafri ørret.

- Ørreteksporten har også økt kraftig til USA i 2015 og USA er nå det femte største ørretmarkedet målt i fersk hel fisk fra Norge, etter en eksportvekst på 260 prosent i volum til 2647 tonn.

Egil Ove Sundheim. Foto: Norges Sjømatråd
Eksport av ørret. Foto: Seaborn.

Eksportverdien var på like under 120 millioner kroner. Det er også en økning i eksporten av ferske fileter, forklarer Sundheim til kyst.no.

Attraktiv norsk fjordørret

- Som for laks, så ser vi klart en økende interesse fra norsk side inn i de etablerte kanalene i USA. Flere aktører jobber med langsiktige avtaler hvor norsk fjordørret nå etter hvert når bredere i distribusjonen, forklarer Sundheim til kyst.no.

Han sier at for laksen så bidrar valutasituasjonen positivt, men det er også en økende interesse i handelen for antibiotikafrie produkter av ørret, noe norske aktører kan levere på.

- Det amerikanske markedet for ørret domineres av produkter fra Chile og det er også en økning i importen herfra i 2015 på i underkant av ni prosent, legger han til.