Fokus på kreftfremkallende kjøtt øker bevisstheten på et sunt kosthold

WHO gikk denne uken ut og advarte om at pølser, bacon og behandlet rødt kjøtt kan være kreftfremkallende. - I dagens samfunn utsettes vi også for et stort helsefokus, ofte skapt av media, om hva som er sunt og hva som er usunt, sier Egil Ove Sundheim sjømatutsending i USA.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Kyst.no har snakket med Egil Sundheim, Norges Sjømatråds utsending i USA, om hvordan han opplever samfunnsdebatten om kreftfremkallende matvarer, etter WHO rapporten.

- Vi har i årevis, både her i USA og hjemme i Norge fokusert på å få folk til å spise mer sjømat, men det går veldig sakte framover. I dagens samfunn utsettes vi også for et stort helsefokus, ofte skapt av media, om hva som er sunt og hva som er usunt.

Han mener effektene av slike kostholdsråd er sjelden langvarige. Han mener de generelle rådene om et blandet kosthold med frukt og grønt, fisk og kjøtt, er fortsatt det som gjelder.

- En interessant trend er økt fokus på rene produkter, matvarer som har minst mulig tilsettingsstoffer og er minst mulig prosessert. Her har mye norsk sjømat et godt utgangspunkt, sier Sundheim.

- Det er gammelt nytt at WHO og alle lands helsemyndigheter oppfordrer til et høyere konsum av fisk og sjømat. Dels fordi dette har positive helseeffekter, og dels fordi sjømat fortrenger konsum av andre matvarer som kan ha negative helseeffekter. Når det er sagt, vet vi også at å endre forbrukeres konsumentvaner er komplisert, sier Sundheim til Kyst.no.

Vies oppmerskomhet i amerikanske medier

Han sier at saken har fått en viss oppmerksomhet i amerikansk media i går. Saken går over hele USA blant annet gjennom kanaler som CNN, NBC, CBS og ABC.

- Dagens Boston Globe, som er hovedavisen i Boston, har saken på store deler av forsiden og en fyldig reportasje i avisen med intervjuer av ulike fagpersoner innen helse og kosthold. Saken har også skapt en del oppmerksomhet i sosiale media, forklarer sjømatutsendingen.

Han sier innholdet i media dreier seg i all hovedsak om konklusjonene som trekkes i WHO- rapporten.

- Enkelte eksperter benytter anledningen å trekke fram viktigheten av å ha et balansert kosthold. Amerikanerne spiser mye kjøtt og mange er uavhengig av dagens sak anbefalt å redusere kjøttinntaket generelt og heller øke inntaket av frukt, grønnsaker og fisk, sier han.

En økende bevissthet

Hvilke muligheter kan denne debatten skape for norsk sjømat og sjømat i USA tror du?

- Jeg tror ikke denne saken i seg selv bidrar til økt sjømatkonsum. Den kan bidra til at flere blir bevisste på at det er viktig å ha et balansert kosthold. For mange amerikanere vil dette over tid tilsi en økning i inntak av blant annet fisk og grønnsaker. En sterkere fremvekst av ulike etniske grupper som de såkalte «hispanics» og asiatere legger også grunnlaget for økt sjømatkonsum. For norsk sjømat ligger det med andre ord et betydelig potensial i en videre vekst i dem amerikanske markedet koblet til både kunnskapsmessige og demografiske endringer.

Sundheim tror at det er andre forhold som vil ha større betydning i å utvikle sjømatmarkedet i USA.

Han peker på en økende bevissthet rundt verdien av et variert kosthold, samtidig en økende bevissthet rundt inntak av næringsstoffer som kroppen trenger som omega 3, og klare anbefalinger fra amerikanske myndigheter om å øke antall sjømatmåltider, som langt mer betydningsfulle enn enkeltsaker som blåses kraftig opp.