Sondre Eide, tredje generasjons oppdretter i selskapet Eide Fjordbruk tok for seg den fremtidige produksjonen i Norge. Foto: Therese Soltveit

Mener stagnasjon og økte kostnader er store utfordringer for næringen

Sondre Eide i Eide Fjordbruk snakket om fremtidens produksjon under konferansen til Ewos på Solstrand fredag. Der påpekte han at oppdretterne har mindre tid til produksjon, og får stadig mer krav til dokumentasjon. - Stagnasjon i produksjon og økte kostnader er to store utfordringer til fremtidig produksjon, uttalte han.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Den årlige Ewos konferansen på Solstrand gikk av stabelen for 29. gangen, og det var en fullsatt sal som lyttet til de forskjellige foredragsholderne fredag ettermiddag.

Sondre Eide er tredjegenerasjon oppdretter i Eide Fjordbruk, og snakket om de utfordringene røkterne og selskapene møter på merdkanten, og de mange beslutningene de må ta der og da. Blant annet strøm, temperatur, lus, alger, sykdom, klima/vær, båttrafikk,  fôring, sulting av fisk og bunnforhold.

Han påpekte at en må erkjenne utfordringene for å kunne bevege seg forbi dem.

- Noen av de punktene vi mener er viktig å få til, er å få ned tiden laksen er eksponert i sjø, samt øke forutsigbarheten i matfiskproduksjonen.

Eide tror at utviklingen av postsmolt er et godt alternativ for å øke produksjon og veksten, men påpeker at det er tiden i sjøen som er viktigst å få en bedring på.

Et av tiltakene selskapet nå gjør for å mer tilgang på settefisk, gjør de sammen med Lingalaks. De to Hardangerfjord-baserte selskapene har store byggeplaner på Ænes i Kvinnherad kommune, der de ønsker å opprette et settefiskanlegg. Prosjektet har de gitt navnet Ænes inkubator.

Les også: Vil investere betydelege midlar i større smolt

Mener vi må dele data

Den unge oppdretteren peker på at teknologi må hjelpe oppdrettere til å se sammenhenger tidligere, og fungerer preventivt.

- Oppdretterne må dele data, og det må lønne seg for dem også.

Blant annet trakk han frem at bruken av "Big Data" kan hjelpe, og viser til hvordan Tesla innhenter data fra bilde de har produsert, til sitt hovedkvarter i Silicon Valley, som igjen bidrar til å gjøre bilene tryggere.

- Det er enormt med parametere som påvirker produksjonen av laks, konstaterer han.

Han viser til at landbruket har økt sin produksjon med 50 prosent ved hjelp av "Big Data", og at en tilsvarende effekt kan oppnås av oppdrettere.

Bør være mer prevantive

- Hva er utfordringene i produksjonen, og hvordan skal man håndtere behandlingene?, spør han og peker på de økende faktorene røkterne stadig må forholde seg til på merdkanten.

- Stagnasjon i produksjon og økte kostnader er to av de store utfordringer til fremtidig produksjon, sa han, og la til at det nå er for mye brannslukking der og da.

Eide mener at det ikke finnes gode nok løsninger til å unngå problemene i forkant.

- Det er vanskelig å handle preventivt og komme i forkant av for eksempel sykdomsutbrudd. Oppdretterne handler etter skaden er skjedd, dette må bedres, sier han.