Reinsnesøya lokaliteten hvor det ble satt ut storsmolt på 840 gram. Foto: Eidsfjord Sjøfarm.

Eidsford Sjøfarm skal øke produksjonen enda mer

Det sier Roger Simonsen som er daglig leder for Eidsfjod Sjøfarm, som har kjøpt 1660 tonn MTB under lakseauksjonene som har vært i år.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Oppdrettsjefen sier til Kyst.no at de har planer om å øke produksjonen i takt med den MTBen de nå har kjøpt. 

Simonsen sier videre at de skal fortsette å utvikle seg som oppdrettselskap. Blant annet har de søkt om utviklingskonsesjoner for konseptet Eidsfjord Giant, hvor de samarbeider med Rolls Royce. Les hele artikkelen om Eidsfjord Giant i nettversjonen av Norsk Fiskeoppdrett nr 6/7.

Daglig leder Roger Simonsen i Eidsfjord Sjøfarm sier det har vært litt biologiske utfordringer i 2018. Foto: Eidsfjord Sjøfarm.

- Vi jobber med de utviklingskonsesjonene som kan gi oss et løft på produksjonen, slik at vi kan utvikle oss enda mer fremover.

Selskapet har også flere andre storsatsinger, blant annet på større smolt i sjø. Nylig satt de ut vårsmolt som var 840 gram, som er deres største smolt satt ut i sjø noensinne. 

Denne satsingen mener de kan ta produksjonen deres til et helt nytt nivå, og er en helt annen måte å drive frem fisken på.

- Vi har fra før satt ut smolt på 400 gram og har gjort gode erfaringer med det, og ser nå frem til å erfare mer om storsmolt produksjon, har produksjonsleder Rolf-Arne Reinholdtsen tidligere uttalt. 

Les mer om erfaringene til smoltprodusenten Sisomar som leverer Eidsfjord sin smolt her. 

Nøkkeltall:

Stabile forhold – men slaktet mindre

Eidsfjord Sjøfarm hadde i fjor en omsetning på 797 millioner i 2017, det er en nedgang fra 846 millioner året før.

Driftsresultatet har også gått ned noe, fra 386 millioner i 2016 til 352 i 2017. Driftsmarginen i 2017 er på 44 %, mot 46 % året før.

- Nedgangen i omsetning skyldes nedgang i slaktet volum av laks i forhold til året før. Prisnivået i laksemarkedet har vist en fortsatt god pris i 2017, slik det var i 2016. Det er forventet fortsatt gode priser i 2018, skriver selskapet i sin årsberetning.

Simonsen forteller til Kyst.no at det er litt flere utfordringer i 2018 enn i 2017.

- Resultatene ser foreløpig greit ut, men vi har flere biologiske utfordringer. Vi har måttet ta ut litt mer fisk nå i en periode. Det utgjør nok litt på den totale produksjonen, men ikke noe nevneverdig. 

Investeringer

Egenkapitalandelen til selskapet var i fjor på 52%, mens den i 2016 var på 55%. Eidsfjord hadde et årsresultat i 2017 på 203 millioner, mot 297 millioner året før.

Selskapet har i 2017 investert for ca 50 millioner kroner. Dette omfatter bl.a. 1 ny servicekatamaran og nye driftsmidler til lokalitene.

Styret skriver at varebeholdningen deres har økt fra 176 til 224 millioner kroner og at dette skyldes økt tilvirkningskost på laks.

Eidsfjord Sjøfarm AS

  • Eidsfjord Sjøfarm AS er havbruksselskapet i Holmøy-konsernet, og er en av eiene til smoltselskapet Sisomar.  
  • Oppdretteren har 11 laksekonsesjoner fordelt på seks kommuner, lokalisert i Nordland og Troms, og har ni lokaliteter i drift. 
  • På årsbasis produserer selskapet om lag 15 000 tonn laks.
  • Det er totalt 32 fast ansatte, og administrasjonen sitter på Sortland i Nordland.

11 konsesjoner på laks

Selskapet driver oppdrett av laks i Sortland kommune, Øksnes kommune, Hadsel kommune i Nordland fylke, i Torsken kommune, Skjervøy kommune og i Nordreisa kommune i Troms fylke. Eidsfjord Sjøfarm har 11 konsesjoner på laks. Disse er lokalisert i Eidsfjord, Sigerfjord, Toftenes, Ballstad, Reinsnes, Sifjord og Hamneidet. 

Selskapets salg av laks skjer via salgsselskapet Prestfjord Seafood AS som er i samme konsern.