Eidsfjord Sjøfarm AS skal i samarbeid med blant andre Rolls Royce satse på ny og innovativ teknologi for lakseoppdrett i sjø. Foto/video: Eidsfjord Sjøfarm/Rolls Royce.

«Eidsfjord Giant» fikk avslag - vil anke

Eidsfjord Sjøfarm sitt utviklingskonsept «Eidsfjord Giant» fikk avslag. Selskapet opplyser til Kyst.no at de nå vil anke. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

«Eidsfjord Giant» er en flåte med integrert lakseoppdrett, som skal være hele 270 meter langt og 45 meter bredt. Fisken skal produseres i seks tanker på rundt 11 500 kubikk, og flåten har et karvolum på 69 000 kubikk til sammen. Flåten skal også være spekket med ny teknologi. Den er utviklet i nært samarbeid med blant andre Rolls-Royce, som har designet selve konstruksjonen. Les mer om konseptet her.

Selskapet har søkt om 17 utviklingstillatelser for konseptet, og fredag fikk de avslag på søknaden av Fiskeridirektoratet. 

De skriver i avslaget at det omsøkte konseptet ikke oppfyller vilkåret om «betydelig innovasjon».

- Fiskeridirektoratet har etter dette kommet til at dokumentasjonen i søknaden ikke underbygger at konseptet kan realiseres som beskrevet, og spesielt er det knyttet usikkerhet til om et akseptabelt karmiljø blir ivaretatt. Fiskeridirektoratet er derfor kommet til at søknaden fra Eidsfjord ikke oppfyller kravet om «betydelig innovasjon», jf. laksetildelingsforskriften § 23b, skriver de. 

Vil anke avslaget

Daglig leder Roger Simonsen sier til Kyst.no at de er selvsagt veldig skuffet over avslaget som er kommet. 

- Vi starter nå jobben med å anke avslaget. Vi mener dette er et prosjekt som har stor innovasjonskraft i seg og som kan være med å ta Norsk havbruksnæring videre mot de vekstmål som regjeringa har sagt vi skal ha. Men for at dette skal kunne la seg realiseres er vi avhengig av å ha utviklingskonsesjoner i bunn, opplyser han.

Eidsfjord Sjøfarm AS:

  • Er havbruksselskapet i Holmøy-konsernet, og er en av eiene til smoltselskapet Sisomar.  
  • Oppdretteren har 11 laksekonsesjoner fordelt på seks kommuner, lokalisert i Nordland og Troms, og har ni lokaliteter i drift. 
  • På årsbasis produserer selskapet om lag 15 000 tonn laks.
  • Det er totalt 32 fast ansatte, og administrasjonen sitter på Sortland i Nordland.

Se stort bildegalleri av konseptet under. 

Har du en nyhet du ønsker å dele eller sitter på tips om noe som skjer innen havbruksnæringen? Tips oss gjerne på redaksjon@kyst.no og merk emnefeltet med: “Tips”, så kontakter vi deg.