Illustrasjon av Optilice i drift. Foto: Seaside.
Illustrasjon av Optilice i drift. Foto: Seaside.

Ny avluser ferdig testkjørt hos Miljøflåten AS

Selskapet Miljøflåten har endelig fått på plass sitt nye mekaniske avlusingsverktøy for å bekjempe lakselusa, etter måneder med ventetid og utsettelser. Eidsfjord Sjøfarm AS har testkjørt maskinen på ørret med gode resultater på opptil 90 % effekt på bevegelige kjønnsmodne stadier.

Publisert

Oppdretterne Eidsfjord Sjøfarm AS og Nordlaks har sammen dannet selskapet "Miljøflåten AS", som skal drifte avlusingsenheten. Begge har investert rundt 10 millioner kroner hver.

Roger Simensen i Eidsfjord Sjøfarm har ansvar for Optilicer-prosjektet og sier de ser store muligheter med varmtvannsbehandlingen.

- Vi fikk "Optilice" i oktober og har testkjørt denne på ørret ved en av våre lokaliteter. Behandlingseffekten var god på den fisken vi kjørte igjennom, der vi så vi hadde over 90 % på bevegelige og kjønnsmodne stadier, noe dårligere på fastsittende. Vi har holdt på med innkjøring så har ikke fått noe indikasjon på hvor mye fisk som vi klarer å kjøre igjennom pr. time enda, opplyser Simensen.

Han poengterer videre at de har blitt nødt til å gjøre noen forbedringer/justeringer på maskinen slik at de hele tiden ivaretar fiskevelferden best mulig, noe de jobber med å utbedre i disse dager.

Daglig leder Roger Simonsen. Foto: Eidsfjord Sjøfarm.
Daglig leder Roger Simonsen. Foto: Eidsfjord Sjøfarm.

Simonsen har tidligere uttalt til kyst.no at fordelen med Optilice var at den hadde stort vannreservoar slik at man oppnår stabil temperatur under behandling når mye biomasse skal behandles på kort tid.

- Man har også 100% kontroll på oppholdstiden til fisken i behandlingskaret, det er også en forholdsvis enkel installasjon som ivaretar fiskevelferden på en god måte, samt den er enkel med tanke på rengjøring/hygiene, uttalte han.

- Sterk i troen

Administrerende direktør Inge Berg i Nordlaks har ventet på Optilice-maskinen i flere måneder nå, grunnet en forsinkelse fra produsenten. Men nå som den er på plass er han glad for å få enda et verktøy mot lakselusa.

Inge Berg, daglig leder Nordlaks. Foto: Therese Soltveit.
Inge Berg, daglig leder Nordlaks. Foto: Therese Soltveit.

- Vi er sterk i troen på at Optilice, er en av flere virkemidler mot lus som vil fungere for oss, sier Berg til kyst.no.

Lekteren skal operere i nord-norge og veksle mellom de ulike anleggene til oppdrettselskapene.

Flere linjer under produksjon

Det er selskapet Seaside som har utviklet teknologien som de mener muliggjør effektiv, miljøvennlig og skånsom avlusing av laksefisk. Metoden er fri for kjemikalier og har ingen øvrige utslipp, ettersom lusen fanges opp og destrueres. Maskinen er deretter produsert i fellesskap av leverandørene Seaside og OptimarStette.

- Så langt har Seaside levert 9 linjer og har 14 linjer under bygging/i bestilling, opplyser daglig leder Frode Håkon Kjølås til kyst.no.

«Optilice» produseres på alle Optimar sine lokasjoner i Norge. Dvs på Valderøy, Stette og Stranda.

- Ulike komponenter blir produsert på hvert sted også blir de satt sammen her på Stranda før leveranse til kunde, sier Kjølås.