Salmar lokalitet. Foto: Salmar/Facebook.

Vil ha mer eksponert lakseoppdrett

Salmar Nord søker om etablering av en ny eksponert lokalitet i Karlsøy kommune. - Vi har stor tro på slike eksponerte lokaliteter, og de viser gode resultater, sier Irene Lange Nordahl, samfunnskontakt i selskapet. De drifter også allerede noen av de mest værharde lokalitetene langs kysten og er klare eksponert produksjon av laks, er en bærekraftig produksjon.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

I søknaden til kommunen viser de til at de etter nye foreslåtte produksjonsområder har behov for flere bærekraftige lokaliteter i dette området av fylket og at lokaliteten "Fakken", peker seg ut som ett av de beste områdene med tanke på vannutskifting og bunntopografi.

- Dette betyr at en kan produsere bærekraftig med minst mulig arealbeslag, konkluderes det.

- På laksens betingelser

Irene Lange Nordahl, samfunnskontakt i Salmar, forteller de har god erfaring fra drift på eksponerte lokaliteter på en rekke steder med gode bunnstrømsforhold.

- Vi har stor tro på slike eksponerte lokaliteter, og de viser gode resultat. Derfor søker vi også på slike lokaliteter, som Fakken i Karlsøy, konstaterer hun

- Vi er opptatt av å produsere laks på laksens betingelser, og det innebærer at vi er opptatt av gode strømforhold for vår produksjon, og vi er derfor opptatt av å benytte utstyr som er særlig godt egnet til slike forhold, legger samfunnskontakten til.

Tilpasser teknologi

De har derfor investert i teknologi som er designet for å tåle eksponerte farvann.

Irene Lange Nordahl. Foto: Salmar

- Vi er svært opptatt av å være i front på teknologisk utvikling, og vi har vært med på å utvikle mer rømmingssikre anlegg/merder som tåler høyere bølgehøyde enn ordinære merder, og vi har investert i slikt utstyr Midgardsystem fra Aqualine. Disse merdene er godt egnet for eksponerte forhold.

Hun forteller så at når de leter etter gode lokaliteter er de særlig opptatt av gode bunnstrømsforhold, som sikerer gode forhold for laksen og for miljøet.

- Selskapet er svært opptatt av miljø- og bærekraft, og lokaliteter med gode bunnstrømsforhold bidrar både til gode vekstforhold for laksen, og det bidrar til at miljøforholdene under anleggene blir gode. Vi er derfor opptatt av at mer av produksjonen blir lagt til eksponerte lokaliteter, til beste for laksen og for miljøet, sier hun.

I lokalitetssøknaden skriver de at de også forventer å få ASC-sertifisert lokaliteten og at de per i dag seks lokaliteter som er sertifisert, og er også i prosess med åtte andre lokaliteter sertifisert i nærmeste framtid.

Tror på Nord

For selskapet er det svært viktig å få tildelt nye lokaliteter i nord, som denne i Fakken i Karlsøy.

- Dette er viktig for vår produksjon i nord, og for å bidra til arbeidsplasser og ringvirkninger. Vi har stor tro på økt produksjon i nord, og vi er opptatt av å legge til rette for økte ringvirkninger av vår aktivitet i nord, sier Nordahl.

For å bidra til økte ringvirkninger av deltar de blant annet i et eget leverandørprogram for havbruk i regi av Næringshagene. Salmar er også per i dag eneste aktør som har fått tilsagn på utviklingskonsesjon med sitt «Ocean Farming»-konsept.