Osmundvåg holder foredrag til spanske aktører om norsk fisk og utviklingen av det spanske markedet. Foto: Norges Sjømatråd

Spanjolene storspiser norsk laks i desember

- Eksportnivåene av laks til Spania i desember er høyere enn 2014 og dette til tross for høyere priser, sier Hildegunn Fure Osmundsvåg, Norges Sjømatråds fiskeriutsending i Spania.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Hittil i år har Spania økt med 28 prosent i laks i verdi og 25 prosent i volum. Spania er et av topp 10 marked med tanke på vekst.

- I uke 49 og 50 er det også vekst sammenlignet med 2014. Sjømat Norge rapporterer ikke på månedstall før måneden er over, men så langt er Spania over i volum på laks, viser tallene. Eksportnivåene av laks til Spania i desember er høyere enn 2014 og dette til tross for høyere priser, sier Hildegunn Fure Osmundsvåg.

Hildegunn Fure Osmundsvåg er fiskeriutsending i Spania. Foto: Norges Sjømatråd.

Hun forklarer at Spania er ifølge eksperter er ute av krisen som varte fra 2008 til 2013, men til tross for mange positive tegn på at dette stemmer, ser hun likevel at mange ting gjenstår å rette opp før man kan si at Spania er fullstendig friskmeldt.

Spania er den femte største økonomien i EU. Med en snittinntekt på 23 874 €uro ligger Spanias snittinntekt under Eu’s som er 25 100 €uro. Klasseskillene har blitt større på grunn av krisa og i 2015 lever hele 21.1 prosent under fattigdomsgrensen til sammenligning med Tyskland med 15,1 prosent, opplyser hun.

- Til tross for en del utfordringer kan man si at Spania går som det suser, og man ser det blant annet på handlemønster, de går mer ut og de er generelt sett veldig positive til fremtiden. I 2015 har BNP vokst med 3,4 prosent i tredje kvartal 0,8 prosent bedre enn andre kvartal.

Norsk laks er viktig

Hun forklarer at supermarkedene ser også at den norske laksen er viktig for fiskedisken da den tiltrekker seg kunder.

- Den norske ferske laksen har i Spania en markedsandel på 97 prosent, og ja spanjolene vil absolutt ha den norske laksen til jul. I Spania som i Norge øker salget av røykelaks og det er spesielt i denne produktformen den selges mye nå før jul, opplyser fiskeriutsendingen til kyst.no.

Norsk laks i spanske disker. Foto: Norges Sjømatråd.

Hun sier at røykeriene endelig kan melde om positivt salg i 2015 i motsetning til 2014. Den spanske storavisen el Pais hadde i forrige uke en artikkel om laks, med overskriften «Esta Navida, más salmon y menos turron en la mesa» som blir direkte oversatt til - Denne julen mer laks og mindre turron dessert på bordet.

Ørret inn på markedet

- Det fraktes rundt 25 prosent mer laks nå enn i 2014. Norsk Fjordørret ble lansert i november 2014 til Spania og hittil i år har det gått inn 243 tonn som er en økning med 57 prosent fra fjoråret. Sjømatrådet har fått budsjett også i 2016 for å jobbe videre med ørreten og håper på at dette flotte produktet skal slå an hos spanske ganer, sier Osmundsvåg.

Hun sier at fersk laks er absolutt det som spises mest av i Spania.

- Fersk fisk generelt sett er sett på som kvalitet i Spania og foretrekkes. Til tross for dette ser vi muligheter for frossen også i Spania fordi det for mange målgrupper som familier med småbarn der den frosne fisken løser «et problem» med tidsklemma da den ferske fisken ofte har kort forbruksdato for unge som gjerne forandrer planer og ikke spiser fisken den dagen, avslutter hun.