Foto: Seaborn
Foto: Seaborn

– Prisnedgang har trigget økt etterspørsel

Frank Yri, viseadministrerande direktør i eksportselskapet Seaborn sier til kyst.no at lavere laksepriser i juli og sterkere valuta gir positive utslag for etterspørselen av laks. - Prisnedgangen i juli har trigget en økt etterspørsel etter laks og ørret fra en rekke markeder som Asia og USA, forklarer han. 

Publisert

Det bergensbaserte eksportselskapet Seaborn satte i fjor ny rekord og hadde en solid omsetning på over tre milliarder. Seaborn har også lagt bak seg ett godt første halvår av 2016 og kan vise til gode resultater så langt. Les mer om fjorårets resultater her. 

At lakseprisene nå går ned er utelukkende positivt for en rekke kunder, mener Frank Yri, viseadministrerande direktør, og legger til at dette er bra for både kundene og etterspørselen.

– Priser over 70-80 kr til oppdretter har vært høyt for en rekke kunder og de har kjøpt fisk mer på grunn av at de ikke har hatt annet valg enn at de har tjent penger. Mange røykerier og foredlingsbedrifter har tapt penger på laks de siste 4-5 månedene, sier Yri til kyst.no.

Frank Yri. Foto: Seaborn
Frank Yri. Foto: Seaborn

Les også: Seaborn utvider eksport til USA gjennom nytt samarbeid

Han mener videre at lavere priser og sterkere valuta gir positive utslag for etterspørselen.

- Prisnedgangen i juli har trigget etterspørselen fra en rekke markeder som Asia og USA, der de nå viser en større interesse for frossen laks og ørret samt fersk og VAP. Dette er utelukkende positivt, sier han engasjert.

Viser gode resultat

- Oppdretterne har fått gode priser for laksen og ørreten som har blitt slaktet siste halvår og er godt fornøyde. Både Asia og USA viser til økt etterspørsel etter våre produkter. Satsingen i USA med eget salgskontor viser god utvikling og USA viser også til økt etterspørsel og økende salg.

Yri sier at selskapet trenger mer fisk for å dekke etterspørselen, og mer laks og ørret fra oppdretterne fremover er utelukkende positivt for Seaborn.

- Mer avventende

Han beskriver denne ukens marked i forhold til tidligere uker som mer avventende.

Seaborn eksportere ikke bare laks, men også ørret. Foto: Seaborn.
Seaborn eksportere ikke bare laks, men også ørret. Foto: Seaborn.

- Det er mer fisk for salg og kundene er litt avventende i håp om at de skal få lavere priser utover uken. Priser som det selges på nå er cirka 58,00 kr FCA for 3-4 og 60,00 kr FCA for 4-5. Det ser ut som det er mer fisk som skal slaktes, samtidig som mange kunder i Europa nå skal ut i ferie. Prisene vil nok falle ytterligere i august og september når slaktevolumene øker, forklarer han.

  • Seaborn er et salgsselskap for fisk grunnlagt og eid av en rekke oppdrettsselskaper i Norge, lokalisert langs Norges kyst fra Hordaland til Troms.
  • Seaborn er en betydelig distributør av norsk laks og fjordørret.
  •  Selskapet har 30 ansatte stasjonert i blant annet Bergen og Sverige.