Ikke mindre enn tilsvarende 325 trailere med laks gikk ut av Norge fredag 15. desember. All time high for en enkeltdag. Foto: Seaborn.

Et fantastisk år for Seaborn som selger for 3 milliarder

- Seaborn kjøper mer fisk fra oppdrettere i Norge enn noen gang. Vi ekspanderer og selger over 70 000 tonn fisk i år. Vi har nådd tre milliarder i omsetning som er en milepæl for oss, opplyser Frank Yri i Seaborn. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Lakseeksportøren Seaborn ble stiftet i 2001 av flere familieeide bedrifter med lang erfaring. De har i år en økning i desembersalg av laks på 20 prosent i forhold til 2014.

- Salg denne måneden blir cirka 500 millioner norske kroner. Vi vil selge ca 8500 tonn laks mot 6500 tonn i 2014, sier en fornøyd Frank Yri, viseadministrerande direktør i Seaborn.

Fantastisk måned

- For oss har det vært en fantastisk desember, med økt salgsvolum og slaktevolum. Vi øker i volum og tar markedsandeler. Markedet for norsk laks er svært bra og vi opplever stor etterspørsel etter laksen som nå kjøpes for over 50,00 kr, sier Yri til kyst.no.

Frank Yri sier han ser en økning i USA markedet og i Asia. Foto: Seaborn

Han legger til at prisene holder seg i markedene på grunn av den svake norske kronen, noe som er svært positivt for eksportnæringen.

- Det er moro å selge laks og ørret for tiden til svært fornøyde kunder, legger Yri til.

Ser en økning

Selskapet ser også en økning av etterspørsel etter VAP og fersk laks nå i desember.

- Vi selger på flere kontinenter og til 54 land. Det er egentlig god etterspørsel etter 1-3 kg laks så vel som 3+ . Fisken går som normalt til Europa, Asia og USA. Prisene forventes å bli høye utover i Q1-2 og kundene er også forberedt på dette, forklarer han.

Selskapet opplever stor vekst i USA og Asia, noe de har fokusert og satset på.

- USA-markedet blir for oss enda sterkere. Vi ser indikasjoner på at chilensk produksjon vil falle, og vi ser dermed en mulighet for økning i statene. Samtidig ser vi en økning i interessante land og områder som Australia, Midtøsten og India, noe vi ser på som svært spennende fremover, legger han til.

Seaborn sender laks og ørret med fly 3-4 ganger i uken til Asia, Midtøsten og USA . Totalt sett blir dette ca 8-10 vogntog, som igjen sendes til mange kunder med fly.
Den totale økningen i norsk produksjon har økt med 3-5 prosent i år. Selskapet opplyser at de har selv økt produksjonen av laks med 10-11 prosent i Norge.

Han sier grunnen til økningen er at flere oppdrettere velger Seaborn.

Nøkkelen til suksess

- Økningen betyr først og fremst at vi har fått mer fisk, grunnen til at flere oppdrettere velger oss er fordi vi er konkurransedyktige og eid av oppdrettere selv. De føler en tilhørighet, samtidig som de får mer innsyn i eksporten av fisken deres.

Han sier at godt samarbeid mellom oppdretterne og eksportørene er nøkkelen til suksessen.

Selskapet selger 70.000 tonn fisk i året. Foto: Seaborn

- Seaborn kjøper mer fisk fra oppdrettere i Norge enn noen gang. Vi ekspanderer og selger over 70 000 tonn fisk i år. Vi har nådd tre milliarder i omsetning som er en milepæl for oss. Vi er derfor svært «stolte» av våre ansatte, som gjør en fantastisk jobb og tar oss videre inn i fremtiden, avslutter direktøren.

  • Seaborn er et salgsselskap for fisk grunnlagt og eid av en rekke oppdrettsselskaper i Norge, lokalisert langs Norges kyst fra Hordaland til Troms.
  • Seaborn er en betydelig distributør av norsk laks og fjordørret.
  • Selskapet har 30 ansatte stasjonert i blant annet Bergen og Sverige.