Etter at Italia gradvis har startet gjenåpningen og restaurantene og sushiutsalgene åpnet 3. juni, ser man at lakseeksporten begynner å ta seg opp igjen fra bunnoteringen i uke 12. Foto: Norges sjømatråd.

Lakseeksporten til EU økte betydelig

Det har vært en svakere utvikling i lakseeksporten til Asia i løpet av de siste ukene, samtidig som eksporten til EU har økt. Det viser tall fra Norges Sjømatråd.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

I koronaperioden fra uke 9 til og med uke 24 var lakseeksporten totalt på samme nivå som i fjor. Forrige uke var det en økning i lakseeksporten på 9 prosent målt i rund vekt til 24 021 tonn*.

- Det har vært en svakere utvikling i lakseeksporten til Asia i løpet av de siste ukene, samtidig som eksporten til EU har økt. Eksporten av fersk hel laks til Asia falt med 14 prosent forrige uke, mens eksporten til EU økte med 16 prosent forrige fra samme uke i fjor, sier Paul Aandahl, Sjømatanalytiker i Norges sjømatråd.

*Merk at man sammenligner mot en uke med kun 4 arbeidsdager fjor (uke 24 2019 var uken med 2. pinsedag)

Lakseprisen nådde igjen 70 kroner per kilo

- Gjennomsnittlig eksportpris for fersk hel laks var forrige uke på 70 kr per kilo. Det er på samme nivå som i fjor. Det er den høyeste eksportprisen som er målt siden starten på koronaperioden i uke 9, da lakseprisen var på 72,85 kroner per kilo, sier Aandahl.

Saken fortsetter under figurene

60 prosent økning i lakseeksporten til Italia

- Italia har vært hardt rammet av koronautbruddet og etter at landet gradvis har startet gjenåpningen og restaurantene og sushiutsalgene åpnet 3. juni, ser vi at lakseeksporten begynner å ta seg opp igjen fra bunnoteringen i uke 12. De siste tre ukene har eksporten av fersk hel laks til Italia økt med 60 prosent og for første gang siden koronautbruddet i landet startet passerte eksporten av fersk hel laks forrige uke fjoråret. I forrige uke økte eksporten av fersk hel laks til Italia med 13 prosent til 1212 tonn, sier Trym Eide Gundersen, Sjømatrådets fiskeriutsending til Italia.