Trym Eidem Gundersen snakket om laksetrendene i Italia under det femte sjømatseminaret i Milano tirsdag. Foto: Therese Soltveit.

- Stor sushivekst i Italia og nye muligheter

Milano: Sjømatutsending Trym Gundersen sier at eksporten av norsk laks til Italia har økt betraktelig de senere årene, og sushimulighetene i landet er store og har enda mye potensial som ikke er utnyttet. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Norges Sjømatråd sitt årlige sjømatseminar i Milano er nå i full gang, og det er femte gang dette seminaret arrangeres. Men denne gang har de valgt at skal fokuset være kun norsk laks i Italia, der de vil se på mattrygghet i tillegg til utfordringer og trender for norsk laks i det italienske markedet. 

– Vi ser det er en fantastisk utvikling i Italia de siste årene. Fra 2010-2017 økte verdien av norsk laks med 256 prosent, som er det høyeste av alle de store laksemarkedene, sa sjømatutsending Trym Eidem Gundersen til Kyst.no like før seminaret. 

I en fullsatt sal på Villa Necchi Campiglio kunne Gundersen fortelle om en enorm laksevekst, som også har fortsatt i 2018. Mye av vekstøkningen i eksportert laks påpeker han er grunnet sushi. 

- Italia er blant de 10 største markedene for norsk laks, og ligger nå på 7. plass. Volum og verdi har økt kraftig siden 2011, og denne økningen skyldes blant annet en økning i sushi-konsumet. Bare i Milano finnes det rundt 625 sushirestauranter.

Gundersen sier til Kyst.no at Italia nok hang seg litt senere på sushibølgen, men at den nå har slått innover landet for fullt. 

- Det er nord i Italia at dette har slått an, mens i sør er det enda et stort potensial. Men ting tar litt lengre tid der. Dette er nok grunnet at de i sør er litt mer tradisjonelle og trender tar litt lengre tid før det får rotfeste, men jeg har absolutt troen på at sushi vil også øke mer og mer i Sør-Italia.

Hovedgrunnene til at italienerne velger norsk laks, sier han, er at de opplever det som sunt, trendy og at det smaker godt. Italienere er opptatt av fiskens opprinnelse og vil helst ha laks fra Norge.

- Matvaretrygghet er viktig for italienerne 

Gundersen forklarte om den store utviklingen som har skjedd av eksport av laks til Italia, og snakket om viktigheten av matvaretrygghet og forbrukerne sitt ønske om norsk kvalitetslaks.

Bra omdømme, men fremdeles mye faktafeil

Omdømmet til norsk laks mener han er bra i Italia, men at det fremdeles også er mye uvitenhet hos kjøperne. 

Til Kyst.no sier han at de har hatt flere brukerundersøkelser der det kommer opp mye rare fakta som overhodet ikke stemmer om norsk laksenæring. 

- Så kunnskapen om norsk laks kan helt klart bli bedre, og det er derfor vi mener det er viktig at ernæringsfysiologer, folk fra offentlig sektor, pressen og ikke minst importørene fra Italia får komme til Norge, hvor man får se hvordan fisken produseres og man kan avlive mange av mytene som florerer, blant annet av brukt av veksthormoner og antibiotika. 

Eidem påpeker at italienerne er opptatte av økologisk mat, men er ikke nødvendigvis så opptatt av at det skal være bærekraftig matproduksjon, slik det er fokus på i USA.

Ettermiddagsseminaret er arrangert på «World Environment Day» og det var mye snakk om bærekraft, miljø og mattrygghet. Seminaret skal vare i tre timer, med en minglerunde etterpå, der norske selskap har mulighet til å møte italienske importører og selskaper.