Illustrasjonsfoto: Svein Reppe/NSL.
Illustrasjonsfoto: Svein Reppe/NSL.

Rekordverdi for lakseeksporten i januar

Norge eksporterte laks for 4,3 milliarder kroner i januar. Det er en økning på 18 prosent eller 644 millioner kroner fra januar i fjor. Det er den høyeste verdien målt for en januar måned noen sinne, melder Sjømatrådet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Målt i produktvekt ble det eksportert 73 463 tonn laks i januar, som er 4 prosent eller 3300 tonn lavere enn samme måned i 2015, melder Norges Sjømatråd i en pressemelding.

Paul Aandahl, analytiker i sjømatrådet foran kystens hus i Tromsø. Foto: Therese Soltveit.
Paul Aandahl, analytiker i sjømatrådet foran kystens hus i Tromsø. Foto: Therese Soltveit.

- Lavere utbud av laks fra Norge i kombinasjon med en svak norsk krone og sterk etterspørsel i markedene har ført til en rekordhøy pris for norsk laks, sier Paul T. Aandahl, analytiker for laks og ørret i Norges Sjømatråd.

Rekordhøy laksepris

Gjennomsnittlig eksportpris for fersk hel laks var i januar på 55,62 kroner per kilo. Det er 11,40 kroner eller 26 prosent høyere enn for samme måned i fjor. Dette er den høyeste gjennomsnittlig eksportpris som er oppnådd for en enkeltmåned siden 1988. Prisen i januar 2016 var 9 prosent høyere enn gjennomsnittsprisen i desember 2015.

Norge eksporterte laks til EU for 3,1 milliarder kroner i januar, en økning på 17 prosent fra tilsvarende måned i fjor. Målt i produktvekt ble eksporten til EU redusert med 4 prosent eller 2400 tonn, til totalt 56 000 tonn i januar. Målt i volum var Polen, Frankrike og Storbritannia de største kjøperne av norsk laks i januar.

Eksportverdien til Øst-Europa på samme nivå som i fjor

Norge eksporterte laks til Øst-Europa for 104 millioner kroner i januar, det omtrent samme nivå som tilsvarende måned i fjor. Målt i volum ble det eksportert 2400 tonn laks til Øst-Europa i januar. Det er en nedgang på 9 prosent sammenlignet med januar i fjor. Største kjøpere av laks i januar, målt i volum er Ukraina, Tyrkia og Hviterussland.

Sterk verdiøkning til Asia og USA

Norge eksporterte laks til Asia for 719 millioner kroner i januar. Det er en økning på 24 prosent eller 139 millioner fra januar i fjor. Eksportvolumet totalt til regionen var på 11 100 tonn som er 5 prosent lavere enn januar 2015. Japan, Vietnam og Sør-Korea er de største kjøperne av norsk laks i regionen.

Lakseeksporten til USA økte med 32 prosent i januar, til totalt 234 millioner kroner. Det ble i januar eksportert 2900 tonn norsk laks til USA. Det tilsvarer en økning på 83 tonn eller 3 prosent fra januar i fjor.

Kraftig vekst for ørret

Det ble eksportert ørret for 294 millioner kroner i januar. Det er en økning på 124 prosent, eller 163 millioner kroner, fra januar i fjor. Volumet økte samtidig med 131 prosent, til totalt 6200 tonn. Gjennomsnittsprisen for fersk hel ørret var i januar 45,95 kroner per kilo. Det er på samme nivå som januar i fjor. Største kjøpere av ørret, målt i volum var i januar Hviterussland, Polen og USA.