Verdifall for laksen

Norge eksporterte 246 000 tonn laks for 15,8 milliarder kroner i første kvartal. Det er en økning på 6 prosent målt i volum, mens verdien falt med 240 millioner kroner eller 1,5 prosent sammenlignet med første kvartal i fjor. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Gjennomsnittsprisen for fersk hel laks falt dermed fra 65,43 kroner til 61,11 kroner per kilo. Polen, Frankrike og USA var største mottakere av laks fra Norge i første kvartal.

- En sterk vekst i lakseprisen de siste månedene gjør at vi er optimistiske med hensyn på den videre utviklingen i sjømateksporten for 2018, sier Paul T. Aandahl, sjømatanalytiker i Sjømatrådet i en pressemelding. 

- For eksempel var gjennomsnittsprisen i november for fersk hel laks 50,50 kroner per kilo. I mars hadde denne steget til 67,59 kroner per kilo. Høy kampanjeaktivitet i store markeder som Frankrike, Storbritannia og Italia i kombinasjon med en sterk Euro har bidratt til et prisløft for laks, legger han til. 

Ned for ørret

Norge eksporterte 9800 tonn ørret for 633 millioner kroner i første kvartal. Volumet økte med 14 prosent, mens verdien falt med 43 millioner kroner eller 6 prosent sammenlignet med første kvartal i fjor.

Hviterussland, USA og Polen var våre største markeder for norsk ørret i første kvartal. 

Norge eksporterte 676 000 tonn sjømat til en verdi av 23,7 milliarder kroner i første kvartal. Det er en volumnedgang på 8 prosent og en verdinedgang på 2 prosent eller 488 millioner kroner målt mot første kvartal i fjor.