Permanente grensekontroller kan gi økonomiske konsekvenser for næringen

Europaminister Vidar Helgesen advarer om store økonomiske konsekvenser for blant annet den norske laksenæringen hvis Paris-terroren fører til permanent grensekontroll, melder Dagens Næringsliv (DN). 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Terroren i Paris har fått franske myndigheter til å varsle betydelig mindre «fri flyt» av personer, varer og tjenester mellom EU-landene. Statsråd Vidar Helgesen ved Statsministerens kontor påpeker at mindre åpne grenser fort kan få konsekvenser for norske økonomiske interesser.

– Vi kan jo tenke oss hvordan det vil gå med laks som står og venter på grensene, gjennom mange grensehindringer. Som vi pleier å si: Ingen har dårligere tid enn en død laks, sier Helgesen til DN.

Både Østerrike, Slovakia, Finland, Sverige og Tyskland har allerede fått tillatelse til midlertidig å gjeninnføre grensekontroller for å få kontroll med flyktningstrømmen. Fredag vil Frankrike, ifølge Daily Telegraph, gå enda lenger og kreve innstramninger som vil sette hele Schengen-regimet på prøve. Da møtes EUs justisministre til krisemøte i Brussel.