Astaxhantin *** Local Caption *** Samtykke til bruk av bildet er ikke innhentet fra evt. avbildede personer. Ved bruk utenfor Nofima bør slik tillatelse innhentes.

– El Niño vil snart påvirke hele sektoren

Fiskemel og fiskeolje prisene fortsetter å rasjonalisere seg, mens en sterk El Niño vil snart påvirke hele sektoren, skriver Globefish. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Globefish skriver i november oppdateringen sin, at starten på den andre fiskesesongen i 2015 i Central / Nord-regionen ble nylig godkjent i begynnelsen av november av den peruanske Ministry of Production som åpnet fisket til 17. november.

Den totale grensen for tillatt fangst (LMTCP) og ressursen for indirekte konsum i sentrum-nord-sonen ble satt til 1,11 millioner tonn, melder de.

Departementet uttalte at fiskesesongen vil ende når LMTCP er nådd eller innen 31. januar 2016.

I fjor ble "Kelvin bølger" av varmt vann slått unna av sterke vinder som blåste fra øst til vest, men dette kan ikke skje igjen, noe som gjør at den kan bli en super El Niño, skriver Globefish.

Med den dominerende betydningen av peruansk ansjos-fiske i den globale produksjonen av fiskemel, er det er mye usikkerhet om hvor mye ansjos som faktisk blir tatt ut av kvoten. som nylig ble satt for den andre fiskesesongen (på 1,11 millioner tonn). Med denne utviklingen, kan det ikke forventes at prisene på fiskemel og fiskeolje vil være på dagens lave nivå for lenge, melder Globefish.

Til tross for arbeidet med å utforske andre alternativer, for eksempel avskjær fra fabrikker, vegetabilsk olje og mel, insekter, encellede protein, resirkulert avfall og alger, vil prisene for fiskemel og fiskeolje stå fast på lengre sikt, mener de.

Enten vil prisene gå opp til fjorårets topp i de kommende månedene, eller så de vil i stor grad bli påvirket av hvordan alternativene kan bli brukt og hvordan El Niño vil påvirke havbrukssektoren. På lang sikt vil prisene på fiskemel og fiskeolje generelt avhenge av hvor kostnadseffektive alternativer soom kan produseres i stor skala på en bærekraftig måte med vanlig råstofftilgang.

Det har blitt stadig mer åpenbart at for resten av 2015 vil sektoren gjenta en lignende trend av det som skjedde i fjor, om ikke bli mer påvirket denne gangen. Å oppveie en stram forsyningssituasjon, der den første fiskesesongen i 2015 overgikk den første sesongen i 2014 med 65 %. Til tross for disse økte fangstvolum, var den nordlige sentrale ansjosbestanden på 3,38 millioner tonn, 48 % lavere enn den forventede biomasse på 6,4 millioner kroner, og 41 % av det var yngel, ifølge den siste undersøkelsen utført av IMARPE.