ElancoAnimalHealth. Foto: Elanco

Nytt lusemiddel endelig inne til godkjenning

Elanco har nå sendt søknaden om markedsføringstillatelse for et nytt lusemiddel til norske myndigheter. Dermed er siste del av prosessen i gang for at næringen kan få et nytt verktøy i lusekampen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

De to siste årene har det vært mye snakk om at Elanco har vert på tampen til å lansere et nytt medikament for bekjempelse av lakselus. Nå bekrefter selskapet at de er ett skritt nærmere lansering.

Den 21.desember mottok Statens legemiddelverk (SLV) søknadens om markedsføringstillatelse fra selskapet.

- Vi har nylig lagt fram dokumentasjon for registrering av et produkt som inneholder lufenuron overfor Statens Legemiddelverk (SLV) i Norge, sier kommunikasjonssjef i Elanco, Maria Zampaglione.

Les også: Nytt lusemiddel tilgjengelig tidligst i oktober

Noe mer om detaljene vil hun ikke ut med og henviser til at selskapet er forpliktet til å følge eksisterende regulatoriske prosesser.

- Vi må avvente SLVs vurdering før vi kan dele mer informasjon om dette nye produktet til oppdrettsnæringen, forteller  Zampaglione.

I arbeidet med utviklingen av et nytt lusemiddel har de jobbet tett med bl.a. Sea Lice Research Centre (SLRC) i Bergen.

Les også: Slik virker lufenuron

Kyst.no har tidligere skrevet at ifølge Elancos patentsøknad fra november 2013, tar legemiddelselskapet sikte på å gi stoffet gjennom fôret, med en daglig dosering på 1 til 30 mg per kilo fisk. Behandling vil ta mellom 3 og 14 dager, hvor den totale doseringen vil være mellom 7 og 350 mg per kilo fisk.

Etter det Kyst.no kjenner til vil legemiddelet mest sannsynlig bli gitt mot slutten av ferskvannsfasen eller i begynnelsen av sjøfasen.

Legemiddelet vil ifølge dokumentasjonen i patentet deretter kunne ha en effekt på fem til ni måneder.