Illustrasjonsfoto av PD-syk laks. Foto: Veterinærinstituttet.

Uvisst når DNA-vaksine mot PD kommer på markedet

Elanco fikk nylig markedsføringstillatelse på en ny PD-vaksine til laks i Europa, basert på DNA-teknologi. Men når den kommer i salg vil ikke selskapet svare på.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Før helgen ble det kjent gjennom Ilaks at EUs legemiddelverk (EMA), har gitt Elanco tillatelse til å markedsføre en ny DNA-vaksine mot SAV3.

Kyst.no har spurt kommunikasjonssjef i Elanco Maria Zampaglione om de kan fortelle mer om den nye vaksinen.

- Vaksinen gir en mer målrettet tilnærming til forebygging av sykdom, forteller hun.

Hun sier de naturlig nok er fornøyd med vedtaket fra den veterinærmedisin-seksjonen i EMA, og understreker at tillatelsen er viktig for næringen.

- PD utgjør en alvorlig trussel for laksenæringen både i Norge, Skottland og Irland. Den uforutsigbare utviklingen av sykdommen og de begrensede styringsmulighetene kan gjøre sykdommen kommersielt ødeleggende for selskapene, sier Zampaglione til kyst.no.

Kommunikasjonsjefen kaller vaksinen for innovativ.

- Vaksinen gir en mer målrettet tilnærming til forebygging av sykdom og gir lakseprodusenter i Europa et unikt og effektivt alternativ til å håndtere denne kostbare sykdommen, legger hun til.

Noen av fordelene med DNA-vaksinen påpeker hun er en kraftigere immunrespons.

- Og redusert risiko for bivirkninger, samt ingen mulighet til å fremkalle sykdommen ved vaksinering, en relativ enkel storskala produksjon, og en bedre stabilitet av vaksinen i seg selv, som resulterer i enkel lagring og distribuering, opplyser Zampaglione.

I begynnelsen av året søkte også Elanco om markedsføringstillatelse på et nytt lusemiddel i Norge. Om denne søknaden i tillegg til gjennombruddet for PD-vaksinen betyr økt tilstedeværelse fra Elanco i Norge, svarer hun ikke på. Hun varer heller ikke på når DNA-vaksinen er tilgjengelig i Norge.