Line Ellingsen, Administrerende direktør i Ellingsen Seafood. Foto: Therese Soltveit.

Ønsker seg årlig økning av MTB til jul

Før jul er det hektisk hos oppdretter Ellingsen Seafood, der både slakteriet på Skrova og produksjonen i Nordland går for fullt. Administrerende direktør Line Ellingsen, sier til kyst.no at hun har flere ting på ønskelisten til jul. Blant ønskene hennes er en årlig MTB-økning på tre prosent basert på eksisterende luseregelverk.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Ellingsen forteller at driften hos selskapet går bra, og påpeker at de er inne i en hektisk periode før jul.

- God tilvekst gjør at vi slakter maksimalt ved eget slakteri, i tillegg til noe uttak ved eksterne slakteri. Det gir full aktivitet både på sjøanleggene, slakteriet og i vår nyetablerte kassefabrikk Lopack, forklarer hun.

Ny kassefabrikk og flere ansatte

Kassefabrikken skal forsyne selskapet med egen emballasje og isoporkasser. Tidligere har selskapet måttet fraktet isoporkasser fra Løvold AS i Bodø, men etter ferjeforbindelsen forsvant ble det for tungvint å få dette transportert. Selskapet har i år også ekspandert staben.

Noe som er viser en solid utvikling etter at de i 2015 måtte permittere, grunnet flere ILA-utbrudd. Rundt 20 ansatte ved slakteriet i Skrova måtte i 2015 permitteres i seks måneder grunnet lave volumer. Men nå går det fremover for selskapet som produserer og slakter for fullt.

- Vi har ansatt flere i løpet av året og er nå 106 medarbeidere totalt, sier Ellingsen,  

- Hvordan er lusesituasjonen i deres områder nå? 

Ellingsen Seafood lokalitet i Nordland. Foto: ES.

- Det kan synes som lusesituasjonen er under kontroll. Skamik har fungert veldig bra i våre anlegg, men i november måtte vi ty til badebehandling og i desember hydrogenperoksid, for å sikre at fisken går ren inn i vinteren.

Målet til Ellingsen Seafood for 2017 er å øke slaktevolumet til familiebedriften ytterligere sammenliknet med tidligere år.

- Det håper vi å klare blant annet gjennom endret utsett-mønster av fisk. Ellers er ambisjonen å fortsatt ha god lusekontroll. Vi bruker rensefisk, skjørt, brakklegging og Skamik som forebyggende tiltak, forklarer hun.

Dersom Ellingsen Seafood skal drive effektivt, mener hun det krever en kontinuerlig investeringsvilje. Men hvilke planer oppdretteren har for neste år vil hun ikke gå i detalj om enda.

Ønsker mer MTB og flere lokaliteter 

På ønskelisten til Line Ellingsen til jul ønsker hun seg en god og fredfull jul til alle sine medarbeidere. Samtidig poengterer hun at hun har tre andre viktige ønsker på listen.

- For næringen ønsker jeg at det gis anledning til å leie/leie ut MTB i tilfeller hvor selskap må sanere/slakte fisk grunnet PD, ILA eller annen sykdom. Med det oppnås to ting; bedrifter får et incitament for fortsatt «stamping out», noe som er et viktig virkemiddel for å stoppe sykdom. Det andre er at vi kanskje klarer å opprettholde den nasjonale produksjonen i stedet for at den reduseres. 

- Mitt andre ønske er at MTB grensen årlig økes med 3 % basert på eksisterende luseregelverk, og tilslutt mitt tredje ønske er for selskapets del der jeg ønsker tilgang på nye, gode lokaliteter, konkluderer Ellingsen-sjefen.

Les også: 

Fakta: 

  • Ellingsen Seafood produserer i overkant av 15.000 tonn pr år. De har også egen smoltproduksjon i selskapet Silver Seed.
  • Oppdrettsselskapet er eid av Ellingsen-familien gjennom Ellingsen Seafood Holding AS.
  • De driver både oppdrett, slakting, salg og eksport av laks.
  • Oppdrettselskapet har 11 tillatelser med produksjon i Vågan, Flakstad, Tjeldsund, Hadsel, Lødingen og Tysfjord kommune.
  • Det meste av fisken blir slaktet ved deres slakteri i Skrova, mens noe slaktes hos eksterne aktører.
  • Selskapets driftsresultatet gikk fra 119 millioner i 2014 til 128,1 millioner kroner i fjor av en omsetning på 469,2 millioner kroner i 2015.