Haukåsvatnet. Foto: Bergen kommune/ VigdisTønnessen

Investering på over 20 mill. legges under asfalt

I Haukåsvassdraget i Bergen er det investert 4 millioner kroner årlig siden 2011 i et kultiveringsprosjekt for i redde den rødlistede elvemuslingen. Nå foreslår kommunen å bygge transportterminal i området.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Professor ved Universitetet i Bergen, Per Jakobsen, sier til kyst no at Haukåsvassdraget er et av de siste og svært viktige områdene som er igjen der det finnes elvemuslinger naturlig.

Elvemuslingens redningsmann, Per Jakobsen er bekymret for planene om en godsterminal midt i et viktig vassdrag for den utrydningstrude muslingen. Foto: Gustav Erik Blaalid

- I Haukåsvassdraget har vi 700 individer igjen. Dette inngår i et nasjonalt prosjekt for å kultivere den utrydningdtruede arten, sier Jacobsen som sammen med professorkollega Karin Pittman har skrevet brev til byrådet i Bergen for å stoppe utbyggingsplanene. I brevet til byrådet skriver de blant annet:

«Arten har forsvunnet fra flere lokaliteter i Hordaland enn ellers i landet.  Elvemuslingen i Haukåselven er spesielt verdifull som en følge av at hver bestand representerer ett unikt genetisk materiale. Alle andre bestander er dødd ut i Bergensområde.  Her til lands har vi i dag rundt regnet 430 gjenlevende bestander av 530 historiske og to tredjedeler av disse lokalt tilpassede bestandene er så belastet av miljøpåvirkninger at de er utdøende.  Kun de voksne muslingene klarer seg. Som følge av høy levealder på opptil 200 år er det derfor en del reproduserende individ igjen i mange utdøende elver», heter det i brevet.

Elvemusling

River grunnlaget unna

- En utbygging av en gigantik terminal i dette området vil ta bort næringsgrunnlaget for organiser som lever i vassdraget. Da vil det skje det samme her som skjedd i nabokommunen Meland der alle elvemuslingene døde for tre år siden, sier Per Jakobsen. Professorene avslutter brevet til byfrådet med følgende:

«Etter vår mening og med grunnlag i det datamaterialet som er samlet inn er vår konklusjon at utbygning av transportsentral på fører til at en ofrer elvemuslingen. Det er lite i tråd med våre forpliktelser nasjonalt og internasjonalt, og lite dannende».