Illustrasjonsfoto av PD-syk laks. Foto: Veterinærinstituttet.

Ny PD-mistanke i Nord-Trøndelag

Roy Emilsen, daglig leder i Emilsen Fisk bekrefter at det er mistanke om SAV2 på deres lokalitet i Lekafjorden. Han forteller også at så langt synes fisken å være upåvirket av sykdom.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Emilsen melder at de har mistanke om SAV2 på lokaliteten Lekafjorden i Nord-Trøndelag. Fjorden strekker seg 20 km nordøstover langs østsiden av øya Leka.

- Det er gjort prøveuttak den 16 januar og det ble funnet en positiv prøve på PCR. A og B-prøvene er analysert og CT-verdien er 23,2. Funnet klassifiseres som mistanke, opplyser han.

Den positive PCR-prøven ble funnet ved rutinekontroll som selskapet utførte.

Daglig leder Roy Emilsen. Foto: Emilsen Fisk.

- Fisken fremstår som frisk og har ikke nedsatt appetitt eller andre tegn som kan forbinde med sykdom, sier Emilsen til kyst.no.

Han skriver at fisken ble flyttet fra lokaliteten Storbukta i midten av desember 2016 til Lekafjorden, hvor det står omtrent 750 000 fisk.

Emilsen sier de arbeider med hvilke konsekvenser dette kan få for selskapet, og har ingen ytterligere kommentarer på dette tidspunkt.

Laksen har en snittvekt på 2,5 kilo, og selskapet opplyser at andre mulig berørte parter er varslet i samsvar med varslingsplan.

Flytter seg nordover

Sinkaberg Hansen fikk på slutten av fjoråret  påvist PD på deres to lokaliteter Lismåsøy og Tosen i Nordland, og oppdretterne har lenge uttrykt at det trengs en ny PD-forvaltning i området Trøndelag/Nordland da sykdommen gir store konsekvenser for de mindre selskapene i regionen.

Brit Hjeltnes i Veterinærinstituttet som analyserer SAV2-prøvene sier til kyst.no at disse har en høy prioritet hos dem, på lik linje med ILA.

- Dersom mistanken befinner seg i såkalte "jomfruelige områder", der SAV2 ikke har vært påvist, vil vi alltid strekke oss så langt vi kan og jobbe utover arbeidstidene for å klare å levere resultatene raskest mulig, sier Hjeltnes.

Hun poengterer at også Mattilsynet må ta sine prøver, som igjen kan føre til noe ekstra tid før svarene er på plass.

Les også: Vil flytte en halv million PD-smittet laks