PD-syk laks i merd. Foto: Linn Therese S Hosteland.

PD: - Økt vaksinering vil trolig være en nøkkel

Mattilsynet foreslår blant annet en buffersone i den nye PD-forskriften. Dette synes oppdrettere er fornuftig. - Vi tenker primært at effektiv sonedrift, kombinert med vaksine, er en bedre måte å bekjempe SAV2-viruset enn å ta ut et antall lokaliteter mer eller mindre tilfeldig i en liten region, mener Svein-Gustav Sinkaberg, nestleder i Sinkaberg Hansen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

De siste månedene har det vært store og flere diskusjoner rundt revideringen av PD-forskriften, og rask utslakting av fisk i områder hvor sykdommen ikke er etablert.

Både Emilsen Fisk og Sinkaberg Hansen har gjennom disse månedene fått påvist PD SAV 2 på flere lokaliteter, noe som har ført til permitteringer og at hundretusener av fisk har gått tapt.

Etter at Mattilsynet leverte sitt forslag til ny forskrift, hvor de blant annet foreslår flere soner, spurte kyst.no oppdretterne hva de nå tenker om dette forslaget.

Med forbehold om at han ikke har lest hele forslaget, konkluderer daglig leder i Emilsen Fisk, Roy Emilsen, at etablering av en buffersone mellom PD-sonen og overvåkningssonen i nord virker fornuftig.

- Det vil være tiltak som bidrar til at smitten ikke spres, sier han i en kort kommentar til saken.

Les også: Slakter ut resten av PD-fisken

Heller buffersone enn pålagt utslakting 

Svein-Gustav Sinkaberg som er nestleder i Sinkaberg Hansen, synes å være enig med naboen.

- Med dyrekjøpt erfaring i hvordan de tre siste tilfellene av PD med SAV2 i Ytre Namdal og Bindal har artet seg, er jeg enig i at det vil være fornuftig å vurdere en buffersone med noe annen tilnærming mot viruset enn det meget inngripende tiltaket "stamping out", sier han.

Det nye i forslaget er at det ved mistanke eller påvisning av SAV2, så kan fisken tillates bli stående i sjø dersom det ikke er forøket dødelighet i anlegget. Sinkaberg forteller at deres egen erfaring med SAV2 bekrefter at laksen i meget beskjeden grad blir preget av viruset.

- På lik linje med det våre kollegaer i Emilsen Fisk nå gir uttrykk for, så gir SAV2 ikke merkbar følge verken i tapt appetitt eller forhøyet dødelighet, sier han.

Han forklarer at de primært tenker at effektiv sonedrift kombinert med vaksine er en bedre måte å bekjempe SAV2-viruset enn å ta ut et antall lokaliteter mer eller mindre tilfeldig i en liten region.

- Med tanke på at vår sone ligger rett nord for endemisk SAV2-område, og at viruset både kan eksistere i lang tid og dermed spre seg over store områder er det svært lite sannsynlig at det vedvarende smittepresset vil la seg temme via "stamping out" i en liten region som vår. Også satt opp mot den dramatiske konsekvensen av rask utslakting kontra ordinær produksjon, og særlig de negative følgende for slakteri og tilknyttet landindustri, mener vi at tilpasning av forskriften i forhold til det samlede bildet vil bli helt rett.

Det forslaget som nå er ute på høring, mener han er så stort og omfattende at han ennå ikke har fått vurdert det i detalj.

- Utgangspunktet for SinkabergHansen er imidlertid at vi ønsker at det samlet sett skal drives mest mulig hensiktsmessig – og dermed effektiv – begrensning av SAV2. Det betyr at vi ønsker at utfordringen blir tatt på det alvor SAV2 fortjener, samtidig som at enkeltaktører eller  mindre regioner ikke blir urimelig hardt rammet av forvaltningen, sier han.

Svein-Gustav Sinkaberg påpeker at nye vaksiner er nå på tur inn i markedet, og at han mener økt vaksinering trolig vil være en nøkkel for å bekjempe SAV2 .

- Spesielt seett i sammenheng med samlede biologiske utfordringene som næringa står overfor. Fokus på smittehygiene, brakklegging og gode driftsrutiner i alle ledd, mener vi kan bidra til at næringa under ett skal håndtere PD SAV2 bedre.

Han sier videre at det er deres oppfatning at forsterket vaksinering og effektiv sonedrift også vil gi best skjerming og sikkerhet for alle aktører, også de mindre.

- At dette tiltaket klart vil redusere risikoen for at mulige SAV 2-påvisninger skal kunne true selve det økonomiske grunnlaget for særlig mindre virksomheter, er iallfall hevet over tvil. Rett og slett fordi direkte og indirekte kostnader knyttet til Stamping Out er svært mye høyere enn å ta i bruk andre – og bedre – løsninger.

Les også: Vikarierande argument i PD-kampen

Daglig leder Roy Emilsen. Foto: Emilsen Fisk.
Svein-Gustav Sinkaberg. Foto: Sinkaberg Hansen.