Målet til eniferBio er å produsere proteinråvarer i kommersiell skala til fiskefôrindustrien. Dette skal skje ved bruk av mikrosopp som fordøyer planteråstoff som for eksempel tremasse eller biprodukter fra produksjon av sukkerbete-etanol. Foto: eniferBio
Målet til eniferBio er å produsere proteinråvarer i kommersiell skala til fiskefôrindustrien. Dette skal skje ved bruk av mikrosopp som fordøyer planteråstoff som for eksempel tremasse eller biprodukter fra produksjon av sukkerbete-etanol. Foto: eniferBio

Ønsker å redusere Europas avhengighet av importert protein

Det finske selskapet eniferBio har ambisjoner om innen få år å kommersialisere produksjonen av såkalt encelleprotein. De ønsker å være en reell utfordrer til soyaproteinkonsentrat og fiskemel som fiskefôrråvarer. 

Publisert

Selskapet eniferBio er en finsk bioteknologisk oppstartsbedrift som har utviklet et mykoprotein (sopprotein), der blant annet treverk fra de finske skoger brukes som mat for soppen. 

Gründerne i bedriften har børstet støv av en gammel metode som tar i bruk mikrosoppen, Paecilomyces variotii, varemerket som Pekilo, for å produsere protein til fiskefôrindustrien.

- Pekilo mykoprotein er et lokalt produsert produkt som både er et kostnadseffektiv og konkurransedyktig alternativ for soyaproteinkonsentrat til bruk i akvakulturfôr, forteller administrerende direktør Simo Ellilä, som er en av fem gründere som stiftet selskapet tilbake i 2017. 

Bli abonnent hos Kyst.no

For å få tilgang til dette innholdet trenger du et abonnement med Kyst.no Pluss-saker inkludert.

Bli abonnent og les denne og mange andre pluss-saker.

Kyst.no Pluss Personlig

Du får: Kyst.no Pluss-saker

199,-

per måned

KJØP

Kyst.no Pluss Årlig

Du får: Kyst.no Pluss-saker

2189,-

per år

KJØP

Kyst.no Pluss bedrift

Administrer flere abonnement på ett sted og betal med faktura.

2189,-

per år

KJØP