Steinar Wasmuth er dagligl leder i Lund hovedgård AS (LHG). Foto: LHG.

Nytt bioanlegg i Meløy kommune

Meløy Utvikling planlegger i samarbeid med LHG AS og Green Gas AS nytt bioanlegg i Meløy kommune i Nordland, kommer det frem i en pressemelding.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

LHG er kjent for å ta problemet med forurensende hestemøkk og fiskeslam fra oppdrettsanlegg og ut i butikk som gjødselproduktet Equus. De er nå i gang med å sette opp anlegg rundt om i landet som skal håndtere fiskeslam, ifølge pressemeldingen.

Green Gas har en teknologi som gjør om alle typer våtorganisk avfall til biogass, tørr gjødsel og rent vann. De har 20 års erfaring med avfallshåndtering og har utviklet helt unike anlegg som i tillegg er svært plasseffektive.

LHG kjøpte i år Green Gas. Daglig leder Steinar Wasmuth sier han så en spennende synergi med den allerede etablerte gjødselproduksjonen.

– Nå ser vi at det er flere store aktører som er interessert i et samarbeid. Bedrifter innen både fiskeri og renovasjon samt det offentlige er i dialog med oss. Vi har tydeligvis truffet en nerve, sier Wasmuth.

Bioretur Meløy

Meløy Utvikling ønsker å satse på grønne arbeidsplasser og pilene viser sterk omsetningsvekst for kommunen. I Glomfjord Industripark vil de satse på å produsere både gass og gjødsel av avfall fra blant annet fiskerinæringen. Marine Harvest og Yara ligger vegg i vegg i samme industripark, noe som kan åpne for spennende samarbeid i årene som kommer. I løpet av sommeren skal det etter planen være gjennomført et forprosjekt.

Prosjektleder Finn Nordmo har vært en drivkraft for å få dette prosjektet realisert. Til Avisa Nordland antydet han i dag (27. februar) at det kan bli snakk om minst 10 nye arbeidsplasser og han ser for seg at «Meløy kan bli et laboratorium for prosessering av organisk avfall til nye produkter».